31. aug. 2008

Almindelig vin. Vitis vinifera. Usn.






















Vinen har det fint udendørs. Den klatrer højt til vejrs i æbletræerne og sætter mange drueklaser, som dog ikke når at modne. Selvom vi har haft vinen ligeså længe som vi har haft haven, er det første gang jeg prøver at lave vinbladsdolmer.






















Sådan gjorde jeg:
Blancherede vinbladene i kogende vand med citron. Fyldte dem med hakket oksekød, pinjekerner, løg, hvidløg, mynte, persille.
Hældte godt med olivenolie og æblecider over. Bagte dem i ovnen.


28. aug. 2008

Edamame. Endnu en delikatesse fra haven.

Soyabønner er en uhyre nem afgrøde. Jeg har aldrig oplevet sygdomme eller skadedyr. Der kan højst ske det at de ikke giver så stort udbytte hvis sommeren er for kold.





















Fiskeby står meget flot i år med mange fyldte bælge.



Det tager højst fem minutter at plukke en portion soyabønner, skylle dem et par gange, dampe dem i to minutter, drysse med lidt salt og dryppe med citron. Mere enkelt kan det næsten ikke blive.



Put bælgen i munden, så kommer først en lidt lodden fornemmelse fulgt af en skøn lysegrøn, nøddeagtig smag/konsistens når man smutter bønnerne. Ind imellem et saltkorn og et strejf af citron.
En sand himmerigsmundfuld.

26. aug. 2008

Melon, slut.






















I dag har jeg ryddet melonbedet og gjort klar til næste afgrøde. Kinakål, kasumi F1 har allerede et stykke tid stået under net på terassen og ventet på at komme til at nyde godt af det gode bed med hestegødning.



De sidste meloner jeg tog fra fugle, biller og andre af havens beboere, er meget små og smagen ikke noget at råbe hurra for.
Nu glæder jeg mig til lidt indendørs hygge med at sortere og pakke frø ned.

25. aug. 2008

Sanseture.

August. Farvesansetur.



























































































Hvid er også en smuk farve.

22. aug. 2008

Den bedste kage Anne Grethe har smagt i flere år.























Tidligere kendt som svampet rødbede-kakaokage med yoghurtcreme.
Jeg tror imidlertid at der er en fejl i opskriften. Det er mig i hvert fald ikke muligt at piske 750 g sukker ind i 2 æg. Hvis det var en italiensk opskrift ville jeg rette det til - sukker q.b. (= quanto basta = så meget som der skal til for at det bliver en tyk æggesnaps).
Jeg synes at 250 g er passende.



Så er der ikke så meget andet at sige end at det er en vidunderlig kage. Prøv selv.

20. aug. 2008

Smageaften i litteraturgruppen.

Vi smagte
Melon,
farthest north.



Gulerødder,
rothild
blanche à collet vert
yellowstone
resistafly F1




Brombær kogt ind med citron og vanille.





Svampet rødbede-kakaokage.



Melonerne var hovednummeret, det var dem jeg ville vise frem, det var dem jeg gerne ville have response på. Jeg har fået lov at citere og jeg skal love for at jeg fik response.
Allerede da melonerne kom på bordet begyndte superlativerne at flyve gennem luften angående udseende og duft. Og det fortsatte da vi begyndte at smage. I stil med - fantastisk, intens, saftig, smagsnuanceret, kraftig eftersmag, det bedste jeg har smagt, blød med bid, jeg tager det her frø med hjem.
Og jeg som har dyrket melonerne har virkelig grund til at være tilfreds. Det er absolut umagen værd at have dem i haven.

19. aug. 2008

Friske borlotti er en delikatesse.






















Jeg har været ude for at samle sammen til pasta e fagioli.






















En sjat god olivenolie på og aftensmaden er klar.


Opskrift: Antonio Carluccio: Carluccios italienske køkken.

18. aug. 2008

Vindueskarmen netop nu.


Tørrebønner. Prinsesse.
Skorzonnerod. Russisk kæmpe.
Chili. Gitte Olsen.
Hjertegræs.
Tomatfrø til gæring.
Valske bønner.Usn.
Strandkål. Lily white.

17. aug. 2008

Dong gua. Benincasa hispida.






















Dette er det længste jeg indtil nu er kommet med kinesisk vintermelon.
En kraftig agurkeplante med meget store smukke blomster, som jeg har bestøvet ved at plukke hanblomster og lægge dem oveni hunblomster. Det har resulteret i to lodne frugter som er vokset meget i løbet af den sidste måned.
Jeg gør mig ikke forhåbning om at de når at modne, det vil sige udvikler et vokslag som gør at de kan holde i månedsvis. Det varer nemlig ikke længe før agurketiden er overstået for i år, da alle agurkeplanter i drivhuset nu, som sædvanlig på denne årstid, viser tegn på meldug. Sådan er det bare.
De skulle også kunne spises umodne i frugtsalat, så det glæder jeg mig til at prøve.
Nu har jeg har fået blod på tanden. Jeg vil prøve igen til næste år.

15. aug. 2008

Melonfrø.


Hej Søren.
Her kan du se hvor langt jeg er kommet med frøene. Jeg talte også lige frøene fra melon 1H. Der er 65, når alle tvivlsomme er sorteret fra. De næste har langt over 100, vil jeg gætte på. Frøene er ikke helt ens og et par af frugterne havde en sjov blanding af store og små frø.
Hvornår stopper vi med at tage frø? Jeg mener, skal vi sige at der er en mindstestørrelse, hvorefter de ikke mere er værd at avle på?
Hvis jeg med mine 9 planter allerede har så mange frø, må du jo høste flere tusind? Til næste år skal vi have rigtig mange meloner!
Indtil nu virker min plante H som den mest interessante. Den har både leveret den første modne melon og en som smagte helt sublimt. Bedre end de andre, som også smagte godt. (To ialt.)


Frø fra 8G.

13. aug. 2008

Brombær højt til vejrs.






















I vores have får brombærrene lov til at passe sig selv. De er klatret højt op i hylden, så jeg må op på en stige, hvis jeg vil plukke de store flotte bær øverst oppe.
Brombær er, som andre bær, smækfulde af antioxydanter. De er supersunde og en håndfuld om dagen gør underværker for helbredet, siger eksperterne. Man kan lave desserter, is, kager, syltetøj med brombær. Men jeg har altid foretrukket dem netop sådan, håndfuldevis direkte fra busken, eller ovenpå den daglige frugtsalat.
Dog, mit samle-forråd-gen er temmelig stærkt, så hvem ved? En dag står der måske alligevel nogle glas brombærsyltetøj i skabet.

11. aug. 2008

To fine basser.

Hvert forår tiltrækker og udplanter jeg nye artiskokker, for jeg har et ønske om et bed tæt fyldt med de store imponerende planter. Der sker uvægerligt det samme hvert år. De nye planter når ikke at vokse til en størrelse, hvor man kan gøre sig håb om at de kan overvintre.
Vores erfaring siger at der ikke er den store forskel på om man gør sig alle mulige anstrengelser for at overvintre planterne eller om man intet gør. Enten overlever de eller også gør de ikke. Så de seneste år har vi valgt den nemme løsning og overladt det til vind og vejr at afgøre sagen. Det har resulteret i en lille gruppe på 3-4 planter som overlever hvert år. De seneste års milde vintre spiller sikkert også ind.
Hvilken sort det drejer sig om fortaber sig lidt i det uvisse. Jeg vil sige Green globe, men efter at have konsulteret mine optegnelser er jeg blevet klar over at det kan også være Rosso romanesco. Når jeg ser billeder af de to sorter kan jeg ikke se forskel og mon man kan smage forskel? Jeg tvivler. Det vigtigste er jo også at vi nu har nogle hårdføre stammer som vi kan arbejde videre med dels ved at tage stiklinger om foråret dels ved at forsøge med lidt frøavl for sportens skyld.
Vi har reserveret en del frugter til blomstring. Denne var den første til at blomstre så den satser jeg på til frøavl. Jeg har prøvet før, men uden at få modne frø. I år blomstrer den dog så tidligt så mon ikke der er håb?


Så snart solen skinner er Kobberguldbassen på plads.

10. aug. 2008

Augustfald.

Mon der er noget som hedder augustfaldet?
De seneste dages blæst har sendt de første Gråstener til jorden og synet af de røde æbler i græsset giver mig lyst til at gå i køkkenet.
Jeg har været på biblioteket og lånt Køkkenrevolution på høje hæle. Oscar Umahro Cadogan laver mad på nye og spændende måder, og der er meget inspiration at hente for en madinteresseret, og idèer til at tilberede f.eks æbler, gulerødder, rødbeder, kål og meget andet. Når man så ovenikøbet har adgang til at hente råvarerne direkte fra jorden og ind i køkkenet, er det bare med at komme i gang.
Man skal blot huske at skifte fra de højhælede til noget mere praktisk fodtøj inden man går i haven.




Sådan gjorde jeg: Jeg skar æblerne i små skiver og fjernede alle ormene!
Marinerede i citronsaft og skal, natten over i køleskab.



Citronmarinerede æbler med kanel på yogurt.


Det smager godt, ser smukt ud og det bedste af det hele: nu kan man have æbler med i frokost-råkosten uden at det bliver til noget brunt smask.

8. aug. 2008

Vindueskarmen netop nu.


Tomat. Usn.
Chili. Gitte Olsen.
Sukkerært. Bamby.
Portulak.
Kamille.
Krydderbuket.

7. aug. 2008

Hvordan dyrker man fennikel?

Nu har jeg snart prøvet alt.
Jeg har prøvet forskellige sorter, sået tidligt, sået sent, jeg har vandet osv.
I år skete der desuden det “uheld” at de kom til at stå i skyggen af nogle meget frodige kartofler.

Fennikel. Sirio. Foeniculum vulgare.





















Heldigvis kan både blade og rødder spises.
Fuglebjerggaard’ anbefaler rødderne som en særlig delikatesse.



En lille anretning med gulerødder og fennikelrødder skåret så tyndt ud som Zyliss’en kunne klare. Dertil en olie-eddike dressing.

6. aug. 2008

Mere melon.


Min næste melon er lidt anderledes end de to første. Den er også rund, men gul uden netaftegning. Den er mere tyndskallet, så der er meget mad i den. Den dufter fantastisk godt og smager ligeså. Men indrømmet, ikke særlig stor.
Alle meloner indtil nu har haft mange kerner, selv efter en kritisk sortering. De ser fine og buttede ud, faktisk lidt større end de frø jeg såede, så mon ikke de har kræfter i sig til at fortsætte slægten til næste år?



Et lækkert lille mellemmåltid. Og kerner.

4. aug. 2008

Ingen tvivl. Melonerne modner nu.


Jeg har nu høstet de første to meloner. De faldt simpelthen af da jeg rørte ved dem. Den ene havde en sprække som har givet adgang til smådyr. Jeg havde ikke forventet at de ville modne så tidligt, men det må være de sidste 14 dages varme vejr. Til gengæld ser det ud til at væksten er stoppet, så resten af melonerne bliver nok ikke større.
Da jeg nu stod med min første melon i hånden glemte jeg alt om modning af frø. Den blev straks skåret ud og smagt på.
Smagsdommer 1: Ja, den smager af melon. Den er bare ikke så sød.
Smagsdommer 2: Det er den bedste melon jeg nogensinde har smagt.
Jeg er nok ikke helt objektiv.
Så vidt jeg kan se er det en netmelon. De plejer ikke at være så søde. Jeg er meget glad for mine frilandsmeloner, men det er klart at de ikke i størrelse (og måske heller ikke i smag?) kan måle sig med frugter dyrket under sydligere himmelstrøg.
Det opvejes til fulde af den daglige glæde ved at tilse og passe bedet.



Melon med bille.

Haven har været alene hjemme.


Man skal ikke være borte fra sin have længe ad gangen i øjeblikket før det løber løbsk.
Sent om aftenen, lige hjemkommet fra en dejlig ferie, var jeg ude med en lygte for at undersøge tingenes tilstand.
Haven havdet fint, men jeg som tror at jeg skal styre og bestemme alt, syntes at det så ud til at være ynk af stokløbning, henvisnen og et orgie af ukrudt.
I dagens lys ser det knap så håbløst ud. Et hakkejern og en haveslange skal hurtigt få rettet op på roderiet. I dag har jeg så fået hjælp fra oven så haveslangen kan lægges væk igen.

1. aug. 2008