10. mar. 2009

Mine yndlingssorter.


Hvad laver man sådan en regnvejrsdag? Jo, man giver sig til at læse i haveblade.
I det seneste nummer af Praktisk Økololgi er nogle haveskribenter blevet bedt om at fortælle om deres yndlingssorter. En del af sorterne hører allerede blandt de fast tilbagevendende sorter her i haven, nemlig guleroden, yellowstone, melonen, farthest north, porrerne, musselburgh og st. victor, romersalaten, freckles. En enkelt sort befinder sig i min frøkasse til udsåning i den kommende sæson nemlig hvidkålen, filderkraut og hvidløg, rød estisk er allerede lagt. Jeg synes at det er spændende læsning og meget inspirerende at få anbefalet frøsorter på denne måde.
Jeg vil nu helt uopfordret vise nogle af mine yndlingsgrønsager. Jeg har rigtig rigtig meget i haven som jeg ikke ville drømme om at undvære, men tre yndlinge kunne f.eks. være disse:


Cikorie salat pain de sucre eller zuckerhut. Frøene kommer fra Sperli.
En dejlig mild cikorie som danner store kompakte let skruede hoveder. Den har en helt utrolig holdbarhed. Høsten starter først efter at det er blevet koldt omkring oktober. Den kan stå på friland uden dækning og tåle adskillige gange frost og tø. Faktisk ved jeg ikke hvor længe den kan holde, for det sidste hoved som bliver høstet i slutningen af januar er stadig fint og friskt.


Melon, farthest north. Frøene kommer fra Frøsamlerne.
Det er første år jeg har denne frilandsmelon som også Lila Towle anbefaler. En blanding af sorter specielt egnet til at vokse i kølige egne. Vi fik et mylder af små søde nettede meloner med en smag som gik fra dejlig til helt sublim. Den har bestemt en plads i haven mange år fremover.


Agurk, suyo long. Frøene kommer fra Impecta.
Som andre agurker fra Kina og Japan, jeg har stiftet bekendtskab med, har denne lækre agurk pigge som mærkes tydeligt i hånden, men slet ikke i munden. Giver ca. 40 cm lange frugter med en herlig sød og sprød smag og dertil ser den flot ud i salatskålen.

Ingen kommentarer: