20. jul. 2009

Jeg er bagud. Melon. Farthest north.


Jeg har vist været lidt for nonchalant med melonerne i år. De blev planmæssigt sået 1. maj. De spirede og voksede ret langsomt. Omkring 1. juni var vejret dejligt, jeg plantede ud og set i lyset af hvor godt det gik sidste år, dækkede jeg dem ikke med fiberdug de første dage. Det var ikke den rigtige beslutning, for det uvejr som hærgede de danske haver i begyndelsen af juni bekom ikke de små planter vel. Heldigvis havde jeg et nyt hold igang med henblik på at forlænge sæsonen. Nye planter har erstattet de mest medtagne, men alt i alt er vi ikke kommet ret langt. Jeg kan se på mine billeder fra sidste år at 14. juli var der et mylder af meloner. I dag den 21. juli kan jeg knapt se en eneste.


Nå, men så er det godt at jeg har garderet mig ved at plante et par stykker i drivhus. Ja, så er det ikke frilandsmeloner og de kan ikke bruges til frøavl, men meloner er det da.
Her er der frugter - endda mange tvillinger og trillinger.

19. jul. 2009

Jeg har vendt komposten i dag.


Foruden de sædvanlige orme, biller, larver og snegle har jeg fundet stålorm, salamander, pindsvin og nu også firben i komposten. Den lå der øverst på en grebfuld kompost som en lille slatten halvdød et eller andet. Men den var absolut ikke død. Den kom hurtigt i aktivitet, og et øjeblik efter at jeg havde sat den på jorden var den i færd med at grave sig ned igen.

15. jul. 2009

Portulak. Portulaca oleracea.


Så er de her, portulakkerne. Lyst gulgrønne spæde skud med rød kant. En af de allernemmeste planter. Den passer fuldstændig sig selv når den en gang er sået. Den kommer sent, først nu efter at jeg har hakket haven igennem flere gange, er den her.
Den er ovenikøbet en af de sundeste planter. Rig på c-vitamin og skulle have mild antibiotisk virkning. Den kan både stuves, koges, syltes og spises rå i salater. Jeg hælder mest til det salatversionen.
Jeg har ledt efter Vild Portulak når vi har været på ferie i Sydeuropa. Første gang jeg fandt den, var da vi besøgte Susanne og Bernard i Sydfrankrig. Susanne havde hakket under hækken og revet det hele sammen i en bunke, inclusive portulak. Siden fandt jeg den overalt i sprækker mellem fliser og sten. Hjembragte frø fra både Frankrig og Italien spirer og vokser fint, men kan ikke nå at sætte frø.

9. jul. 2009

Nye måder at være hvidløg på.


Mens jeg var ved at skrive dette indlæg, sagde det “ding” i indbakken og der lå en invitation fra frøsamlerne til en hvidløgskonkurrence. Den vil jeg selvfølgelig straks tilmelde mig. De få af mine løg som har overlevet rust og skimmel er nogenlunde store efter min egen målestok. Jeg er ikke sikker på hvordan de vil gøre sig ude i den store verden.
Den store overraskelse kom fra resten af Nettos hvidløg. På afstand så det ud som om de var ved at knække. På nærmere hold så jeg at de har dannet ynglekopper ca 6-7 cm over jorden og derfor var stænglen ved at revne og knække.
Det er muligvis en helt normal foreteelse, jeg har bare aldrig set det før.

5. jul. 2009

Vildt fråds i artiskokker.


Første raid i artiskokhaven gav stort udbytte. Vi høstede fra Serridslevgaard, Green Globe og Violett de Provence.


En enkelt Violett blev serveret rå, i tynde skiver og overhældt med god olivenolie. Resten tilberedte vi som spaghetti ai carciofi.

3. jul. 2009

Efter jordbær kommer de gule kirsebær.






















Jeg er fuldstændig vild med at spise frugt direkte fra planten, i dette tilfælde fra træet. Jeg har faktisk næsten helt alene spist alle kirsebærrene. Det er kun angsten for at kravle højere op end tredje trin på en stige som har afholdt mig fra at spise bærrene i toppen. Men det finder jeg nok en løsning på inden stærene kommer.

1. jul. 2009