14. okt. 2010

14 kilo. Hvad siger I så?12 planter, 5 sorter, er blevet til alle disse græskar, det ene større end det andet. Her er de ved at tørre i drivhuset. Lige nu er de nået ind i stuen og senere fortsætter de til trappegangen hvor de skal opholde sig vinteren over. Altså hvis vi ikke spiser dem.Jeg havde store planer fra starten af sommeren om at bestøve og avle mine egne frø. Da så tiden var inde var bedet blevet ét kæmpe virvar af blade og blomster og det var umuligt at holde styr hvilke blomster der hørte til hvilken plante. Senere gik det op for mig at de selv holder styr på hvem de er. Min opgave var bare at finde en han- og en hunblomst der hørte til samme plante, føre dem sammen og resten ville gå af sig selv. Tidspunktet var forpasset, så det må blive til næste år.Næsten 14 kg. Hvad siger I så? En anelse problematisk i køkkenet. Når man har taget hul på sådan en kæmpe, gælder det om at finde på. Jeg er gået i gang med et eksemplar på 4 kg. Det er foreløbig blevet til suppe, græskarkage, græskarstrudel, græskarsyltetøj. Og der er stadig græskar.14 kilo. What do you think?

This year I didn’t succeed in making my own pumpkinseeds. Maybe next summer.

5 kommentarer:

***Mutter*** sagde ...

Wauw. Det er godt nok også et kæmpe bed, som du har til bare græskar.

Birgitte Sværke Pedersen sagde ...

Jeg siger: Hold da fest! ;-). Ærgerligt, at dette ikke er England, så havde der helt sikkert været en konkurrence om nyttehavens største græskar og der ville du da have haft en fair chance.

skrubtudsen sagde ...

Skønne græskar!
Ja, et græskar på 14 kilo må da kræve en fest. Med udgangspunkt i "6 om dagen" er der til 23 menneskers fulde dagsration af frugt og grønt i det store græskar :-)
Det kan være vinteren byder på spændende græskar opskrifter i Vild med have.

Randi Lauridsen sagde ...

Hej Merete.
jeg læser din blog ind imellem, og så dit indlæg om græskar.
Jg laver en Græskar Risotto, som basalt set er en basis Risotto, som lige før den er færdig, tilsættes en god kop Græskarmos (Græskar bagt i ovnen til det er mørt) og et drys cayenne.
Overskydende græskarmos kan fryses i passende portioner og bruges til brød eller mere Risotto hen over vinteren.

Vild med have sagde ...

Mutter, jeg har det med at slå store brød op. Det skal også siges at græskarrene i løbet af sommeren har tiltaget sig mere territorium end oprindelig tiltænkt.
Birgitte, jeg er ikke helt sikker på at 14 kg er nok til en konkurrence. Men her i haven er det vinderen.
Skrubtudse, man skal lige tænke sig om inden man tage hul på denne kæmpe. Den kan holde til langt hen på foråret så det bliver ikke foreløbig. Min absolutte livret med græskar er Græskarravioli med salviesmør. Det er et større arbejde så det bliver som regel max to gange per sæson.
Randi, vi laver også sommetider græskar risotto - eller suppe hvis den er mere flydende. Vi plejer bare at komme små græskarstykker direkte i gryden uden turen i ovnen først.
Mon man også kan fryse rå græskar. Ved du det?
Tak for jeres kommentarer.