29. maj 2010

Syren.



Hvor mange mon ved at man kan lave syrenblomstsaft? Jeg vidste det ikke, før jeg for nylig stødte på en opskrift. Egentlig synes jeg at det lyder lidt giftigt men det vrimler med, især svenske opskrifter, så det må jo være godt nok. Om jeg har lyst til at prøve, er en anden sag. Jeg vakler noget. Duften er skøn, men til at drikke?



Ps. Er der nogen som ved hvordan man får syrener til at holde i vasen?

Syringa.

Can’t decide whether I want to make juice of this beautiful flower.
Ps. Does anybody know how to make syringa last in the vase?

24. maj 2010

Uhm. Jordbær.

Det regner i dag. Igen. Men det er ok, for jeg fik plantet lidt kål ud i går.
I dag drømmer jeg om jordbær.


Zephyr, en gammel sort som fulgte med haven.


Dybdahl, ikke særlig røde, ikke særlig holdbare. Skøn, mild og krydret smag. Endnu en sort som fulgte med haven.



Rebecka, udviklet på Sveriges landbrugsuniversitet Balsgård. En krydsning mellem have- og skovjordbær.
Jeg har fået den dette forår fra en frøsamler.


Usn, vores egne arve-skovjordbær.

Ah. strawberries.

Today it's raining. It's ok, because yesterday I plantet some cabbage. Meanwhile I'm dreaming of strawberries.

22. maj 2010

På svampetur i haven. Calocybe gambosa.



Lige nu kan man i skove, parker og haver finde store mængder af vårmusseron, calocybe gambosa,. Trods det at det er en af vore fineste spisesvampe flyder det ikke med opskrifter på hvordan man bruger den. Her er dog èn.



I vores have kommer vårmusseron år efter år i græsplænen - ikke helt samme sted hvert år, men den er der altid.

Finding mushrooms in the garden.

Every spring we have this fine edible mushroom in the lawn.

19. maj 2010

Salatskålen netop nu.


Skud fra Sibirian cale og rosenkål.

Kålskud er meget små, men planterne producerer en utrolig mængde, så det bliver alligevel hurtigt til en skålfuld. Jeg har prøvet at arrangere det lidt delikat på billedet, men i virkeligheden tager jeg en stor bunke i en skål og hælder dressing på.

The saladbowl right now.

Sibirian cale and broussels sprouts.

16. maj 2010

To begivenheder i mit haveunivers.

De hvide asparges er kommet op! Jeg havde faktisk opgivet og belavet mig på et indlæg om at, ja, det bliver altså ikke i år jeg starter på at dyrke hvide asparges. Jeg har ikke tilset dem de sidste par dage (regn,kulde osv.) og pludselig i dag opdager jeg at de er på vej op. Og der er mange.

Den lille pind ved siden af noget, som jeg ikke ved hvad er, persille måske, er en asparges.



Og - laurbærplanten er alligevel ikke gået ud. Så nu kan jeg slette den fra indkøbslisten.

Two things happened in my garden universe.

The white asparagus have come up and the laurel is not quite dead.

13. maj 2010

Blændet af kirsebærblomster.



Blinded by cherry blossoms.

7. maj 2010

Resten af rabarberne.



Resten af Hannes rabarber brugte jeg til en rabarberdessert.
Jeg dækkede små stykker rabarber med en hjemmelavet luksusmüsli, dryssede med sukker og dryppede med lidt mandelolie. (Det er jo ikke Spise med Price det her). Bages i ovn og spises lun med yoghurt.

Rhubarbcrumble.

Very delicious with yogurt.

6. maj 2010

Sammenlignende rabarberstudier.



Jeg har to rabarbersorter i haven, en gammel plante som vokser på skrænten ned mod marken og glaskins perpetual som jeg såede for et par år siden. Jeg har fået stilke fra en tredje slags af en veninde.



Billederne taler deres tydelige sprog med hensyn til forskel i udseende.
De smager tydeligt forskelligt men jeg er ikke i stand til at gøre rede for forskellen. Hvis jeg skal karakterisere hver sort med ét ord vil jeg sige Hannes = rabarber, Skræntens= sød, glaskins perpetual= grøn.



Via bibliotekets database har jeg fundet denne internetpublikation med alverdens information om rabarber.

Comparing rhubarbs.

Tree kinds of rhubarb. They look diffent and they taste different.

1. maj 2010

Når kirsebærtræerne blomstrer,


er det tid til at så bønner. Jeg har fået samlet en hel del forskellige sorter. Må hellere se at komme i gang.

Purple teepee, blå bønne som bliver grøn ved tilberedning
Nerina, grøn buskbønne fra frøsamlerne
Carlos favorit, grøn buskbønne, højt udbytte af ypperlig kvalitet, fra frøsamlerne
Nannas sorte bønner, jeg ved intet om dem, end ikke deres navn så det bliver lidt spændende
Beurre de rocquencourt, gammel fransk voksbønne
Gold of bacao, voksstangbønne
Borlotto lingua di fuoco nano, altså en buskborlotto
Chabarowsk, stangborlotto, fra frøsamlerne
Prinsesse, tørrebønne, gammel dansk sort
Valske bønner, estisk fava og usn
Soyabønner, fiskeby og kuromame




When the cherry trees blossom,

it,s time for sowing beans. I have a lot of different kinds so I better get started.