28. sep. 2010

Årets sidste indlæg om kartofler.



Egentlig er det for tidligt at grave kartofler op til vinteropbevaring. Men jeg kan se at jeg nærmere er for sent på den. La Ratte som skulle være en fin, fast salatkartoffel og Belle de Fontanay (de to gule kartofler) er så dårlige at jeg lige kan redde et par stykker til artens videreføring.
Franceline, den store røde kartoffel er derimod vældig fin og knoldene er store. Den kunne godt gå hen og blive yndlingskartoflen til bagebrug.




Nu mangler jeg bare a grave Sieglinde, Ditta og Allians op. Men - der er sket det med kartoffelbedet at det er blevet et kæmpevildnis af kartofler (selvfølgelig), valske bønner (som jeg selv har sået), græskar (som har bredt sig fra nabobedet) og snerler, som jeg ikke kunne komme til at fjerne p.gr.a. alle de andre planter. Det skulle heller ikke overraske mig om der er nogle dræbersnegle som har kronede dage derinde i budskadset. De kan vist vældig godt lide kartofler.


The last post about potatoes.

The potatoes are in very bad conditions because of the rainy weather.

23. sep. 2010

Månen set fra haven.



Jeg kan høre græshopperne og lidt fjern bilstøj.

The moon seen from the garden.

I can hear the grasshoppers and far away some cars.

22. sep. 2010

Blå mad fra haven.



Vi har mere blå mad i haven. Umiddelbart synes jeg ikke at blå mad lyder lækkert. Indtil jeg kommer i tanker om blåbær og blommer. Her har vi
blå stangbønner, Blauhilde
blå kartoffel, Vitelotte
blomme, Italiensk Svedske
aubergine, Schezuan
Alt sammen lækkert selv det er blåt.

Blue food from the garden.

16. sep. 2010

Blå kartofler. Vitelotte.



Det er virkelig en speciel oplevelse at grave de her kartofler op. Først troede jeg at der slet ingen var. De går fuldstændig i et med jorden. Brillerne på og meget omhyggelig gennemgravning af bedet. Jeg er ikke sikker på at alle er kommet med op. En anden ting - hvordan kan man være sikker på at de ikke er grønne? Vitelotte, en gammel fransk (ja altså det står der i kataloget) sort med en superb smag i retning af spisekastanier. Vi bagte nogle i sølvpapir i bålet, og nu hvor jeg skriver dette kan jeg godt nikke ja til smagen af kastanier.



De giver ikke stort udbytte. Der er ikke nok til at prøve en kartoffelmos, som de også skulle være virkelig gode til. Det må blive næste år. Blå kartoffelmos. Lyder mystisk. Men et opslag på google under billeder viser både suppe og kartoffelmos og chips. Det må prøves.



Blue potatoes. Vitelotte.

Very diffycult to find because they are almost the same colour as the earth. Taste a little like sweet chestnuts.

14. sep. 2010

Kartoffelmosen laver sig selv.



De første delikatessekartofler jeg har gravet op er Bleu d’Auvergne.



De har ikke givet særlig stort udbytte. Det er den samlede høst I ser på billedet. Det kan skyldes at vores jord ikke er særlig kartoffelegnet eller vejret eller måske er det, det særlig lækre. At der ikke er så mange af dem. Der bliver til en gang mos og til ny lægning. I kartoffelbrochuren står der at de er “mehlig kochende”. Det er de bestemt. Når man hælder dem op i tallerkenen er mosen færdig. Man behøver blot at tilsætte lidt smør og/eller olivenolie.



The potatoes mash themselves.

These potatoes, Bleu d'Auvergne are very floury. Pour them into the plate and the mashed potatoes are ready.

10. sep. 2010

Ps. Ananas Noir.



Jo, det er virkelig en skøn tomat. Mine smagsløg er bare ikke gode nok til at skelne røg og citrus. Jeg kan smage at det er en meget dejlig sød tomat.



Ps.Ananas Noir.

I can taste the sweetness but not smoke and citrus.

8. sep. 2010

Tomaterne.

Mængden af tomater ved hjemkomsten fra ferie krævede også en hurtig indsats.


Der er
Black Cherry, giver ikke så stort udbytte men er til gengæld en meget velsmagende lille tomat som afgjort skal med til næste år.
De Barao Black, jeg synes ikke at den er særlig mørk og smager helt almindeligt. Kommer nok ikke med til næste år.
Stor Gul Bøf, kæmpe, kæmpe stor. Den største vejede vist 800 g. Bliver orange ved modenhed.
Charlies Green, også enormt stor og bliver lysegullig ved modenhed.
Stupice, udmærker sig ved at være tidlig og smage godt, kan også dyrkes på friland.
Alle disse har jeg erhvervet gennem Frøsamlerne
Black Zebra, meget smuk mørk rød med grønlige striber. Jeg har fået planten foræret af en veninde.
Ananas Noir, en smuk flerfarvet grøn-gul-rød tomat. Jeg har ikke haft så meget glæde af den indtil nu. Der har været så mange andre, men den skal afgjort med til næste år. Købt i almindelig handel.
Gemini F1, den er med for at have modne tomater indtil de mere specielle modner.


Jeg langtidsbagte nogle små Black Cherry. Jeg glemte desværre at fotografere dem. Pludselig var de væk. De smagte godt. Desuden



Suppe på Stor Gul Bøf.
Suppe på Charlies Green.
Begge supper er lavet med ingefær, chili, hvidløg, spidskommen.



Der er interessant læsning om tomater
her og
her.
Siderne her jeg fundet hos Skrubtudsens Have.

The Tomatoes.

I have made soup of some of the tomatoes in the greenhouse.

5. sep. 2010

Melonerne.



Man vender lige ryggen til haven et øjeblik og når man vender tlbage igen, flyder det med meloner og alt muligt andet. Efter en meget vanskelig start med lav spireprocent og kulde efter udplantning, har melonerne virkelig fået al den varme de har haft brug for. Nu er det bare med at komme igang og bruge af overfloden



Man kan f.eks. spise melonsalat med balsamico



eller melon/pære/blommesalat



eller blendet melon med et lille mynteblad



Det skal lige siges at de ikke smager lige godt allesammen og man skal ikke begynde at sammenligne med købemeloner. De bedste af dem har en god, ikke særlig sød netmelonsmag. Det er dem som jeg tager frø af og fører videre i håb om at fremelske en linie som er lidt mere smagsmæssigt stabil.

The melons.

Right now we have a lot of melons. They don’t taste good all of them, but I take seeds from the best.


.

3. sep. 2010