16. sep. 2011

Et lille frøkursus


Nu hvor jeg er ved at tilberede tomater husker jeg at tage frø.
Jeg udvælger nogle godt modne frugter, skraber frø og pulp ned i en kop, hælder lunkent vand på, lader det stå i køkkenet i nogle dage.


Når der er dannet mug på overfladen er tiden kommet til næste skridt. Man gærer tomatfrøene på denne måde for at fjerne det spirehæmmende slimlag som omslutter hvert frø.
Jeg hælder mere vand på, rører godt rundt. De modne spiredygtige frø lægger sig på bunden og nu kan vandet hældes fra. Frøene hældes i en sigte for at fjerne det sidste vand og lægges til tørre på et stykke ikke-sugende papir. Med jævne mellemrum nuldrer jeg frøene så de ikke hænger sammen.


Hvis man har mere end én sort er det vigtigt at skrive navn på (det er helt sikkert at man ikke kan huske forskel efter et par dage og man kan ikke se forskel) og være omhyggelig med at der ikke sidder et frø tilbage i sigten eller på fingrerne. Med mindre man kan lide at blive overrasket.
Klide: Lila Towle, Frøavl til husbehov, Artikelsamling fra Praktisk Økologi 1995.



A small course on tomato seed production

I ferment the seeds to remove the
layer of mucus that surround each seed.

4 kommentarer:

Frøken Solhat sagde ...

Tak for det fine tips og tak for sidst....det var hyggeligt at møde dig i de super smukke omgivelser i universitetshaverne.

At man på den møde kan gære frøene var bestemt helt nyt for mig.

Dorthe

Fru Friis sagde ...

HAPS!! Det var lige hvad jeg havde brug for. Har besluttet mig for at prøve at tage frø af mine tomater i år. Troede blot de skulle lægges til tørre, så det her er jo en helt anden historie. Jeg har ellers altid sagt at jeg ikke gider at så mine tomatplanter selv... men man har jo en mening til der dukker en ny op.. ;o)

Marianne Selvig sagde ...

Tak for din grundige "how2do-beskrivelse!

JEg har tit tabt tomater ned i drivhuset, og så spirer de helt af sig selv året efter, så det lyder lidt omstændigt med din procedyre. JEg vi alligevel prøve det, netop fordi det er rart at vide, hva der er for en plante, der er på vej.

Har selv prøvet det med at glemme at skrive navne på (chili) - det er altså noget bøvl!

God weekend!

Marianne
Den Helbredende Have

Vild med have sagde ...

Frøken Solhat, tak i lige måde.
Fru Friis, Man kan jo virkelig minimere på sit havebudget og man har et kæmpestort udvalg hvis man sår selv. Til gengæld er det selvfølgelig også et stort arbejde, ikke blot at tage frø, men forkultiveringen er ret tidskrævende.
Marianne, forklaringen er at i naturen (=drivhuset) ligger frøene og gærer på jorden inden de spirer.
Jeg tror godt at man kan springe gæringen over, men man får sundere og mere spiredygtige frø, hvis man gærer først.