16. feb. 2011

Små indendørs glæder.




















Det lader ikke til at vi kommer på havearbejde foreløbig. Vi må nøjes med at pusle om de indendørs planter. Jeg er næsten sikker på at rosmarinen er gået til i kulden derude. Heldigvis har jeg været forudseende og lavet nogle stiklinger. Én af dem har overvintret i vindueskarmen herinde og nu blomstrer den!





















Indoor joy.

My little indoor rosemary is blooming.

9. feb. 2011

Havevandring i februar.















Jeg finder det samme som alle andre,















og jeg bliver ligeså begejstret som alle andre.













Garden walk in February.

I find the same as everybody else and I get exited as everybody else.

3. feb. 2011

Bæredygtige afgrøder.



Når man sådan sidder i sofaen og venter på at blive rask, har man god tid til at læse bøger. Senest har jeg læst Tor Nørretranders' Vild Verden. Forfatterens tese er, at landbruget (=vi) udpiner jordens muldlag ved udelukkende at dyrke en-årige planter, istedet for at dyrke fler-årige med større rodnet og deraf følgende CO2 akkumulering. Som køkkenhavedyrkere er vi jo meget på linje med landbruget, i og med vi især interesserer os for at så om foråret, høste om efteråret, ligge stille om vinteren, begynde forfra næste år osv. Men er det nu så galt i de danske haver? En gennemgang af min have i tankerne viser faktisk en imponerende lang liste, synes jeg selv, over bæredygtige afgrøder.

Frugt: æble, pære, blomme, kirsebær
Bær: ribs, hyld, stikkelsbær, jordbær, hindbær, brombær, solbær
Nødder: hasselnødder
Rødder: peberrod
Knolde: jordskokker
Blomster: hyld, artiskok
Blade: skvalderkål, ramsløg, bladbede, mælkebøtte, fennikel, timian, rosmarin, salvie, mynte, estragon
Svampe: østershat, judasøre, vårmusseron
Skud: asparges, rabarber, purløg, strandkål, humle



Sustainable crops.

In his new book the danish author Tor Nørretranders claims that we should grow more perennials instead of annuals. This is the list of the perennials in my garden.

1. feb. 2011

Jeg er stadig vild med have.



Omend det kniber lidt med at holde gejsten oppe, med en lungeinfektion forklædt som influenza og hele haven frosset til. Jeg har været ude for et lede efter bare en lille bitte blomst, men nej der er ikke noget som ligner blomster i øjeblikket.
Langs østsiden af huset har vi et bed med Bergenia. Kæmpestenbræk, som de også hedder, er en af de allertidligst blomstrende stauder, og jeg ser frem til fine lyserøde blomsterstande i løbet af februar. Dette bed passer altid sig selv. Man behøver simpelthen ingenting at gøre. Nu er der dog svage tegn til at bedet er ved at blive invaderet af Italiensk Arum, en plante som jeg bestemt ikke bryder mig meget om, dels fordi den er voldsomt invasiv og dels p.gr.a. de giftige frøstande.

Still crazy about garden.

I am looking foreward to the flowers of this perennial, Bergenia, during the month of February.