25. nov. 2011

Tærskedag på Schloss Wildegg


Under et besøg i Schweiz var vi til tærskedag på Schloss Wildegg. På slottet har den schweiziske forening Pro Specie Rara, en forening som arbejder for at styrke og bevare mangfoldigheden indenfor kulturplanter og dyr, en have, hvor de dyrker og vedligeholder ca 80 sorter. Hvert år indbyder de til en tærskedag, hvor man til gengæld for sin arbejdsindsats får viden om og øvelse i at tærske, hyggeligt samvær med andre havefolk og en meget lækker og rigelig forplejning.


Da vi kom var, der fyldt op med poser, spande og store sække med plantemateriale. Vi fik udpeget en vejleder og så var det bare at gå i gang. Omkring 40 mennesker tærskede på livet løs i 5 timer. Det var meget, meget hyggeligt. Der blev bredt store pressenninger ud og da vi var færdige, var alle frø fint pakket ned i papirposer, alt affald kørt bort på en traktor. Der lå ikke et strå eller frø tilbage efter os.


Hjemme igen gik jeg straks ud i haven for at finde noget at øve mig på. Jeg fandt
amaranth (faktisk ikke nødvendig at tærske, for den sår sig selv rigeligt)
rucola (meget nem at have med at gøre)
salat, zuckerhut (salat har jeg virkelig haft svært ved at tærske)


Fremgangsmåden er følgende
Man tager plantematerialet og lægger det i en stofpose, eller pakker det ind i et lagen hvis det fylder meget.
Nu bearbejder man materialet på forskellig måde alt efter hvor hårdt er. Noget kan man nøjes med at nuldre mellem fingrene, andet skal slås kraftigt med et værktøj eller ligefrem trampes på.
Dernæst hælder man lidt ad gangen op i et fad gerne med glatte sider. Jeg bruger en stål røreskål, det fungerer fint. Det meste affald kan fjernes med fingrene. Resten puster man op langs kanterne og frøene ligger fint tilbage på bunden. Det er her jeg altid har haft problemer, fordi jeg ikke turde puste kraftigt nok. Var bange for at puste frøene væk. Man kan også si materialet igennem sigter af forskellig grovhed alt efter om det er støv og jord eller frø man vil have sigtet fra, inden man går over til pustefasen.
Det er let nok at beskrive processen, men for mig fungerede det først, da jeg havde set det i virkeligheden.



Se nu fylder frøene pludselig ikke ret meget og er meget nemmere at opbevare gennem vinteren.

A threshing day in Switzerland

I learned a lot and home again I began to practice in my own garden.

14. nov. 2011

Hvid mad fra haven






















Vi kalder dem grønsager, men faktisk har de alle mulige farver. Både røde, gule, blå og hvide som også er en farve.
Når en råvare er hvid betyder det at den indeholder flavonoider. En gruppe kemiske stoffer der bl.a. forebygger hjerte-kar-sygdomme og bremser aldring.
Her er et lille udvalg fra haven.
pastinak
daikon
stangbønner vilnius
peberrod
Jeg kunne også have taget æbler, løg, hvidløg, selleri, persillerod.























White food from the garden

12. nov. 2011

Hov, hvad er det


Hvor har det dog været dejligt vejr i dag.
Jeg har revet blade til den store guldmedalje. Ikke fordi bladene ikke må være der, men fordi jeg gerne vil bestemme hvor de skal være.
Men så pludselig får jeg øje på hvidløgsbedet hvor tre rækker hvidløg står og strutter.
Det er ikke meningen at de skal komme op før til foråret.
Heldigvis er det kun Nettos hvide kinesiske der er kommet op. Alle de “rigtige” hvidløg ligger stadig pænt nede i jorden.
Nå, men min plan i dag var at vise vores hvidløgsranke, som vandt frøsamlernes konkurrence om flotteste ranke. Jeg er ret stolt af den. Hvert løg har fået et lille skilt med sortsnavn så jeg stadig kunne bruge dem til læggemateriale.






















Now what is this

The garlic should not sprout until next spring.

5. nov. 2011

Conference og konference






















Det er sjovt med ord. Indtil nu har jeg slet ikke tænkt på konference i forbindelse med pæren conference. Men den er faktisk opkaldt efter en pærekonference som blev afholdt i 1885, det år hvor conference blev certificeret.
Conference modner i løbet af oktober og spises til lidt ind i november. Altså nu. Vi har samlet og plukket de sidste og jeg har lavet en moderne version af pærevælling.



Conference pear

The fruit is named after a pear congress in 1885.

3. nov. 2011

Vi har ikke taget havemøblerne ind


Vi sidder ikke ligefrem ved havebordet mere, men man kan sagtens stadig gå rundt i haven og nyde det mens man drikker lidt eftermiddags.



The garden furniture is till in the garden

and I still enjoy my coffee outside.

1. nov. 2011