19. jan. 2012

Chili, Piment d'Espelette


Jeg var netop i færd med at købe frø da der ankom en stor pakke fra Frankrig. Det er ved at være en årlig tilbagevendende begivenhed at jeg får en dejlig overraskelse fra den kant.


Sidste år fik jeg tomatfrø, Prince Borghese og året før små tophvidløg.
Jeg har gået og fablet om denne chili i flere år. Toftegårds Gartneri beskriver den som en supergod all round chili med aromaer af sprødt æble og frisk radise.


Den er mild med kun 4000 på scoville-skalaen. Den brænder lige tilpas på læberne. Nu har jeg googlet lidt mere og opdaget at det er en helt særlig chili.


Den har sin egen hjemmeside og som den eneste chili er den AOP (appellation origine protegè) certificeret. Det som tidligere hed AOC (appellation origine contrôlè), hvilket er en varemærkebeskyttelse, som betyder at kun chili dyrket i Espelette og 11 omliggende kommuner må kaldes Piment d’Espelette.


Nu kommer der chili i alt
sortkål wokket med chili,
stegt laks med chili,
selleri i ovn med fløde og chili
olie-eddike dressing med chili
chili-choko-kage
Den skal selvfølgelig også sås og sidst på sommeren vil jeg lave mine egen chiliranke.
Man er vel optimist. Eller ude af kontakt med virkeligheden?

Piment d’Espelette

I have got this festoon of Piment d’Espelette AOP as a gift from France. Right now I cook everything with chili and I will of course grow my own Espelette.

3 kommentarer:

Mettes Have sagde ...

Wow.... spændende!!

.... og optimist selvfølgelig. Det er en uundværlig del af haveglæden

Grøntsagspigen sagde ...

Jeg har dyrket den i 2 år nu. Den er meget produktiv og endnu bedre er,at den sagtens kan stå udenfor på en varm plet, så den tager ikke plads i drivhuset :-)

Vild med have sagde ...

Det lyder vel nok godt. Danske udbydere af disse frø siger at den er til friland, men jeg har haft mine tvivl, da den jo kommer fra Sydfrankrig. Jeg vil helt sikkert prøve den på lunt friland. Der bliver jo nemt trængsel i drivhuset.