5. mar. 2012

Jeg har en plan


Jeg vil prøve en ny slags sædskifte. Hidtil har jeg brugt tilfældighedens og mangfoldighedens princip. Dvs. kun én række af hver afgrøde ad gangen og gerne flere slags grønsager i rækken og tit også blomster. Desuden står rækkerne måske ikke på nøjagtig samme sted år efter år. Sandsynligheden for at de forskellige afgrøder står på samme sted to år i træk er lille. Men jeg ved det faktisk ikke. Der er ikke styr på det.
Nu vil jeg så prøve at lave et systematisk 6-årigt skifte. Køkkenhaven er delt op i bede på 3 x 1.20 m, der kører i en slange gennem hele haven og alle afgrøder er placeret i en af de seks grupper.
Det lyder egentlig nemt, men helt uden problemer er det ikke. Nogle bede når at have flere afgrøder i løbet af sæsonen. Skal 2. afgrøde så være fra samme gruppe eller fra den gruppe som skal stå der året efter? Nogle bede vil have afgrøder hen over vinteren og vil ikke være klar og ryddet når næste års sædskifte begynder. Og hvor gør jeg af græskarrene. De fylder og løber ud over det hele.
Der er heller ikke behov for lige meget fra hver gruppe. F.eks. tror jeg at kartofler i en sjettedel af haven er for mange.
Nå, men nu skal jeg ikke tage sorgerne på forskud. Problemerne må løses hen ad vejen.

I've got a plan

Until now I've had the crop rotation after randomness principle. Now I want to try a systematic 6-year crop rotation.

1 kommentar:

Hanne, Tilst sagde ...

Dejligt med en plan. Dem laver jeg også mange af, kun nogen af dem udføres. Men jeg hygger mig.

Jeg får helt lyst til at få lidt køkkenhave igen. De sidste 4-5 år har køkkenhaven været overtaget af ventende stauder og små forsøg mv.

Spændende at se hvilket udbytte du får, og ikke mindst hvor flot det kommer til at se ud undervejs.