22. jul. 2012

Ærtesmagning


Jeg har været på et af frøsamlernes sensorikkurser. Meget spændende og lærerigt. Her lærte jeg bl.a. hvor svært det er at beskrive hvad det er man smager. Hvor svært det er at komme videre end, smager godt, smager ikke godt, kan lide, kan ikke lide.
Til hjælp fik vi et vokabular og for grønne ærter lyder det således: bitter, karamel, pap, græs, grøn, grønsag, metal, umami, salt, melet, sød.

Jeg vil bruge følgende ord, når jeg skal beskrive mine egne tre slags lave ærter,
sød, lidt bitter, frisk, grøn, sprød, umami.
Desuden: jo større bælge jo mindre og sødere ærter.

Fra venstre mod højre er det
Meteor den groveste af dem alle, som skulle kunne overvintre som små planter. Den har derfor sin berettigelse som en meget tidlig afgrøde. Hvis det altså lykkes at få den gennem vinteren.
Nano piccolo provenzale, som navnet antyder en lav sort som ikke skal bindes op. Hurtigvoksende, giver tidligt ærter.
Markana, favoritten, den sødeste med de sjove fangarme, som, hvis man sår den tæt, filtrer sig fuldstændig ind i hinanden og holder sig oppe på den måde.

Pea tasting

I think my peas taste sweeet, bitter, fresh, green, crisp, umami.



3 kommentarer:

Rose sagde ...

Det var et spændende kursus. Det er nemlig ikke nemt med at finde de rigtige smagsord.
I får smagte jeg min nye persille ved et lille nip og fik den dejligste eftersmag af nødder, hm, sjovt ikke ;-)

Vild med have sagde ...

Nu har jeg også smagt på min persille. Jeg kunne godt smage nødderne, men det er ikke sikkert at jeg var kommet på det hvis ikke du havde nævnt det.

Anna/gourmetodling sagde ...

Jättespännande kurs och jag ska tänka på det när jag smakar mina ärtor. Har inte börjat skörda ännu men snart :-) Har odlat Piccolo Provenzale og Telefono i år!