28. jul. 2012

Juli ifølge Karel Capek

Jeg har altid syntes at afsnittet om genvordighederne med haveslangen er utrolig morsomt.
Lige præcis haveslangen er der vist ikke mange af os der har haft brug for i denne juli måned.

July according to Karel Capek

Trouble with the garden hose.



27. jul. 2012

Aftenstemning på landet


Evening in the country


22. jul. 2012

Ærtesmagning


Jeg har været på et af frøsamlernes sensorikkurser. Meget spændende og lærerigt. Her lærte jeg bl.a. hvor svært det er at beskrive hvad det er man smager. Hvor svært det er at komme videre end, smager godt, smager ikke godt, kan lide, kan ikke lide.
Til hjælp fik vi et vokabular og for grønne ærter lyder det således: bitter, karamel, pap, græs, grøn, grønsag, metal, umami, salt, melet, sød.

Jeg vil bruge følgende ord, når jeg skal beskrive mine egne tre slags lave ærter,
sød, lidt bitter, frisk, grøn, sprød, umami.
Desuden: jo større bælge jo mindre og sødere ærter.

Fra venstre mod højre er det
Meteor den groveste af dem alle, som skulle kunne overvintre som små planter. Den har derfor sin berettigelse som en meget tidlig afgrøde. Hvis det altså lykkes at få den gennem vinteren.
Nano piccolo provenzale, som navnet antyder en lav sort som ikke skal bindes op. Hurtigvoksende, giver tidligt ærter.
Markana, favoritten, den sødeste med de sjove fangarme, som, hvis man sår den tæt, filtrer sig fuldstændig ind i hinanden og holder sig oppe på den måde.

Pea tasting

I think my peas taste sweeet, bitter, fresh, green, crisp, umami.



15. jul. 2012

Vi har også høstet hvidløg

Hvad antal angår kan jeg slet ikke hamle op med Mettes Have.
Men jeg er meget godt tilfreds. Her skulle være både til nye sætteløg og årets forbrug i køkkenet. Øvelsen til efteråret bliver at skære ned på antallet af sorter. Jeg sat et mål på tre. Altså skære ned med tre, ikke til tre.
Det man skal lægge mærke til på fotoet er den fine katost som vokser op ad væggen hvor hvidløgene hænger.

Denne sommers positive overraskelse var disse fine løg af sorten Messidor. Helt fine og lydefri, helt uden antydning af skimmel som vi ellers har rigeligt af.

Garlic harvest.

Enough for both putting and eating.

7. jul. 2012

Kan man dyrke for meget salat

Nej, det kan man ikke. Der er ingen grund til bekymring, hvis man ikke når at spise alle hoveder inden de går i stok. Herfra er der flere muligheder.

- Man kan lade dem gå i stok, blomstre og kaste frø. En del salater kan sagens overvintre, enten som frø i jorden eller som småplanter og man har meget tidlig salat næste år. Desuden kan man om foråret gå og finde overraskelser i form af små salathoveder alle vegne i haven.
- Man kan styre det lidt mere ved selv at tage frøene og bestemme hvor i haven de skal vokse.
- Sådan en salat i blomst er imponerende og pynter i haven.
- Salat med stok smager rigtig godt skåret i stykker og wokket.






















- Alle blade som ikke er fine nok til at komme i salatskålen + stok og hele molevitten kan kommes juiceren. Det er noget jeg har lært af Årstiderne i deres bog, Nye Livretter. Det skal skæres meget småt ud og det er godt at supplere med æbler og gulerødder for at få det igennem maskineriet. Det hjælper også på smagen :-)


Can you grow too much salad

I would say no because there is still much you can use it for



4. jul. 2012

Jordbær så langt øjet rækker

Skovjordbær er et super effektivt bunddække.
Lige nu kan man oven i købet spise løs af de lækreste solvarme bær. Når man plukker dem følger haserne ikke med, så hvis man hører til dem som synes at frugt og grønt skal skylles før det kan spises er skovjordbær nok ikke lige sagen.
Dette syltetøj kan virkelig anbefales. Det er sikkert lige så godt med almindelige jordbær.






















De ser nu også flotte og dekorative ud i et glas.

Wild strawberries

I like them straight from the plant.

1. jul. 2012

Lysegrøn gourmet


Den første fennikel i tynde skiver med citronsaft og olivenolie og toppet med friske ærter. Det er bare sommermad.

Pale green gourmet

Thin slices of fennel with peas.

Himlen set fra haven

The sky seen from the garden