22. aug. 2012

Kille Ennas ribssorbet

Dette er ribssaft blendet med citronverbenablade, siet og kørt på ismaskine.

I princippet kan alle slags frugtsaft fryses til sorbet.

Det går også fint at lægge det i fryseren til senere brug.

Pynt evt. med et mynteblad.


Sorbet made of redcurrant and garnshed with mintleaves.


18. aug. 2012

August ifølge Karel Capek

Med august er vi nået til den måned hvor haveejeren nødtvungent og med tungt hjerte må rejse på ferie. Han tager naturligvis ikke afsted før han har fundet nogen at betro sin have til. Ferien går med bekymringer og stadig brevskrivning vedrørende opgaver der skal og må udføres i haven.
I vore dage er det nemt nok. Man sender bare en mail hver aften: husk at slå græs, vande haven hver dag, især rhododendron, afblomstrede stængler skal skæres af og hvis der er bladlus så.....
Nej, det er ikke det rene sjov at være nabo, ven eller slægtning til en haveejer på ferie.

August according to Karel Capek

The garden owner goes on holiday.

15. aug. 2012

Tomat, Costoluto Fiorentino



Frøsamlernes jubilæumsmøde i marts holdt
Åke Truedsson et meget inspirerende foredrag om tomater. På spørgsmålet om hvilken tomat han synes er mest velsmagende, svarede han, Costoluto Genovese. Costuluto betyder ribbet på italiensk og der findes mange forskellige costolutoer, parma, genovese, fiorentino, måske flere.
Jeg bestilte frø af fiorentino hos gourmetgarage.dk.
Den er jo så, eftersom jubilæumsmødet blev holdt i slutningen af marts og normalt sår jeg tomater i slutningen af februar, sået meget senere end mine andre tomater. Alligevel modner den tomater samtidig med de andre. Det kan måske lære mig ikke at have så travlt med at så tomater om foråret!
Der er to planter, én på friland og én i drivhus. Planten på friland har kun én stor tomat og nogle små som måske kan blive til noget senere. Frilandstomaten er moden samtidig med drivhustomaterne.
Forleden kom så dagen hvor vi smagte på flere forskellige tomater. Costoluto var ganske rigtig utrolig velsmagende.
Den blev kun overgået af Ananas Noire!



Tomato
Costoluto fiorentino is very delicious, only surpassed by Ananas Noire

10. aug. 2012

Noget om squash

Vi har fire slags squash.
Longo bianco, Nero di Milano, Gourment F1. Alle tre er store frodige planter med masser af lækre frugter, som kan bruges til alt muligt lige fra rå i salater til kogt, stegt og bagt.
Men den sidste, Yellow crookneck - puh den lugter. Sådan nærmest lidt staldagtigt. Det er bladene som lugter, men det fratager alligevel en lysten til at bruge frugterne.


Something about courgette

I don't like the smell of Yellow crookneck. It smells of stables.



8. aug. 2012

Potager a la Vild med have






















Kongelys foran hindbær


Gulerod og honningurt i blomst























Rød mælde, asparges og krysanthemum























Romaine d'hiver i blomst























Broncefennikel

Potager a la Vild med have


7. aug. 2012

Dagens høst

I øjeblikket skal man passe på ikke at tage for meget med ind i køkkenet, for, som jeg og en anden køkkenhaveejer blev enige om: Hvem vil spise noget som er plukket dagen før?
Ja, så blasert kan man blive, når der hver dag er fri adgang til alle mulige lækkerier.

Today’s harvest

Don’t take too much into the kitchen, because nobody wants to eat something which is collected the day before.

4. aug. 2012

Antennerne ude

Hvad kan man ellers se på billedet: hjertegræs, moldavisk dragehoved, frøstande af guldvalmue.

Antennas out


1. aug. 2012

Himlen set fra haven


The sky seen from the garden