29. jan. 2014

Jeg trænger sådan til at så noget

Den slags skal man ikke sidde overhørig. Ud i sneen og finde potter frem, Hen til kisten og finde frø: tomat, chili, aubergine, løg, selleri. Herligt, så kører det.


26. jan. 2014

The hungry gab, den nemme måde

I december var jeg meget optaget  af at vise hvor meget man kan hente i haven selv midt om vinteren. Men i virkeligheden er det ingen kunst at have grønsager om vinteren. Både december og også tit januar og februar går det fint med bare lidt forholdsregler i form af overdækning nedkuling og den slags. Det går helt af sig selv hvis man dyrker kål og rodfrugter i lidt større mængder så der også er til vinterbrug.
Den virkelige udfordring kommer med foråret i marts, april og maj. Både jorden og luften begynder at blive varmere, og rødder og kål er ikke mere så friske og saftspændte. Stadig er det dog ikke helt varmt nok til at der kommer virkelig fart på de nye planter.

Haven kan være gabende tom, og man kalder det da også perioden for the hungry gab.
Der er faktisk en del ting man kan gøre for at imødegå HG.

- anlægge et aspargesbed. Det tager 3 år at etablere et aspargesbed, men så har man også  en    fuldstændig sikker afgrøde hvert år fra slutningen af april til slutningen af juni. Det kører helt uafhængigt af vejret, slår simpelthen aldrig fejl. Bedet skal luges måske 3 gange i løbet af sommeren. Hvis man vil gøre lidt ekstra ud af det klipper man de visne skud ned om efteråret og lægger lidt kompost på. Nemmere kan det da ikke blive.
- lade rosen-, grøn- og sortkål stå og de vil skyde mængder af de vidunderligste mikro-broccoli i løbet af foråret. Men også hovedkål som hvidkål og rødkål kan man høste ved ikke at skære for langt ned på roden. De vil så skyde småblade op i foråret.
- det samme gælder for cikorier. De skyder igen hvis man lader lidt af stokken stå.
- lade forskellige vinterhårdføre salatplanter (herunder også vårsalat) gå i blomst, så sig selv og overvintre som småplanter. De er lynhurtigt i gang i marts/april afhængig af vejret.
- altid have en række bladbeder.
- have jordskokker i et lille hjørne af haven.

Det var de nemme, som nærmest bare drejer sig om at lade stå til. Jeg vender tilbage med de forholdsvis nemme, som kræver en lille arbejdsindsats og de mere krævende. Indlægget her er illustreret med et foto af haven som den ser ud lige nu, og med dejlige friske forårsbilleder fra 2013.


15. jan. 2014

Mere vintermad fra haven

Her er en anden ret god vinterret.
2 dl tørre valske bønner lægges i blød natten over. Næste dag piller man den bitre hinde af med en lille skarp kniv. Nu kan de koges til mos med den smagstilsætning man nu ønsker. Jeg brugte olivenolie, hvidløg, oregano.


11. jan. 2014

Idé til mad fra vinterhaven

Dette er en udbygning af min gode ret med bladbeder og sardeller. I al sin enkelhed går det ud på at man også tilsætter kartofler.
Altså: i en gryde lunes sardeller og hvidløg i olivenolie. Tilsæt kartofler i tynde skiver og lidt efter strimlede bladbeder med det vand der hænger ved. Låg på og det simrer til bladene er faldet sammen og kartoflerne er møre.