23. feb. 2014

Tag på kulinarisk forårsferie i haven

Det er næsten som at være på ferie når man høster de første vilde fennikel. Ikke fordi jeg nogensinde har gjort det, når vi har været på ferie under sydlige himmelstrøg, men jeg ved at italienerne høster friske vilde urter i det tidlige forår. Eller gjorde det før i tiden.


19. feb. 2014

Overvintrende kål

Overvintrende kål er det om kræver mest planlægning og plads. Optimalt skal de sås allerede midt på sommeren f.eks. efter en tidlig afgrøde, overvintre på friland og dermed optager de plads næsten et helt år. Jeg har ikke helt fulgt den opskrift, men sået sidst på sommeren og overvintret dem i små potter i drivhus. Det er hovedsalig spidskål men der er også et par sprouting-typer imellem. 

De seneste dages milde forårsagtige vejr har fået mig til at plante dem ud under bionet.
Der er inspiration at hente til hvordan man kan have friske grønsager fra egen have alle fire årstider i denne bog: Charles Dowding, How to Grow Winter Vegetables.



12. feb. 2014

Mere til Hungry Gab

Hvis man er den heldige ejer af et drivhus, kan man så pak choi om efteråret. Eller man kan fra februar fylde drivhuset (jeg har allerede gjort det) med spinat, gulerødder, radis, rødbede, rucola, pak choi. Det hele vokser lynhurtigt og er væk når tomaterne skal plantes ud.
Man kan sætte løg om efteråret. Det er en sikker afgrøde, som endnu ikke er mislykkedes for mig. Den udmærkede sort Radar kan efterhånden købes en del steder og sættes i oktober.
Man kan så spinat og håbe at rådyrene ikke æder den.
Som et forsøg såede jeg i efteråret rødbeder (egne frø så jeg kunne så med rund hånd) og gulerødder. Kontrollen i går viste små spæde rødbedeblade. De andre planter på fotoet er fuglegræs og måske persille eller noget. Begge dele kan spises med tiden. Gulerødderne så jeg ikke noget til.



Det er endnu ikke lykkedes mig at overvintre ærter, men jeg prøver troligt hvert år. Her er et foto af ærterne inden de blev plantet ud 19. november og dækket med et let lag halm og fiberdug. I går blev det muligt at linde lidt på dugen. Jeg så ikke noget til ærterne, men måske er de der alligevel, måske.
Nu kan planterne jo ikke sådan styres. Der er for mange faktorer der spiller ind. Måske er de
ikke lige er klar i Hungry-Gab-perioden, men ét er sikkert: de forsyner os med mad på et tidspunkt hvor der ikke er ret meget andet.