30. aug. 2014

August-tallerkener i udvalg

Det er afvekslende at spise grønt. Selve tallerkenen er den samme hver dag, men det der ligger på den skifter. Haven bestemmer menuen (i samråd med "køkkenpersonalet") og der kommer jævnligt nye råvarer til.

Også i august er der et væld af muligheder når måltiderne skal tilberedes og det er nærmere et spørgsmål om at vælge fra.

Vi begynder så småt at høste sojabønner til edamame, samtidig med at der stadig er grønne bønner.

Hver dag ligger der en eller to salater og en eller to varme retter. Denne dag spiste vi en af de sidste artiskokker.

Couscous- og mandelfarserede squashblomster og en dejlig humpel hjemmebagt brød.

Den hjemmelavede hummus med salat og dampede squash.

Det nye på tallerkenen denne dag er agurker og linser i sennepsfløde. Jeg leder stadig efter nye måder til at anvende agurker.
Majsene er meget tidlige og trods tørken store og regelmæssige.

Koldt hakket grønt og varmt hakket grønt.

Jeg har sået en særlig lille, og derfor (regner jeg med) nemmere at få til at lykkes, butternut. Den var ikke så sødmefyldt som jeg havde regnet med så resten får lov at sidde på planten lidt endnu. Sorten hedder Hawk F1.

25. aug. 2014

Hjemmelavet hummus

Det viser sig at det er rigtigt, det kan faktisk lade sig gøre at dyrke kikærter i Danmark.
Godt nok ikke med det store udbytte, men det er da lidt sjovt alligevel. De var lidt svære at bælge, så det bliver nok ikke noget jeg vil dyrke i stor stil.
10 ærter sået i maj måned gav til en enkelt portion humus.

Ærterne blev kogt med et hjemmedyrket laurbærblad, skålen gnedet med et hjemmeavlet fed hvidløg, hummusen smagt til med hjemmedyrket spidskommen.

Den bedste hummus jeg længe har smagt! Nej, helt ærligt så smagte det som den hummus jeg plejer at lave, men det er sjovt at prøve at lave det hele fra grunden.



20. aug. 2014

Blomstermad

En buket solskin
Inspireret af Kirsten Skaarup har jeg for første gang prøvet at farsere squashblomster. Jeg tog kun hanblomster så det er ikke noget som vil mindske udbyttet på planterne.
Man tjekker lige blomsterne for smådyr. Man kan læse allevegne at man skal klippe støvdrageren ud, så det gjorde jeg, selvom jeg ikke forstår hvorfor. Jeg smagte på én af dem og den smagte ikke grimt.
Bægerbladene derimod er meget bitre. Det nemmeste er at sortere dem fra under spisningen.
Støvdragerne er nærmest små skulpturer
Det jeg puttede i: couscous, finthakkede mandler, hakket basilikum, revet parmesan, en æggeblomme. Med mængderne må man prøve sig lidt frem. Hvis der er for mange blomster, er det ok at lade nogen gå på komposten.
Klar til at gå i ovnen
Hvis der er for meget fyld, kan man enten, som jeg lægge det ved siden af blomsterne i fadet eller lade det indgå i en ny ret f.eks. rodfrugtdeller.
Pensles med olie og så skal det i ovnen.
Vi skal spise

17. aug. 2014

Tomat-litteratur

Caspar Colling Nielsen har skrevet en gribende fortælling om en tomat som sådan ønsker at blive plukket ligesom alle sine med-tomater. Historien indgår som en del af Den Danske Borgerkrig 2018-24. Den kan læses selvstændigt fra side 197-204, hvis man ikke har lyst til at læse hele bogen.
Herefter er det ikke mere det samme at skære en tomat i stykker.



12. aug. 2014

Tomater til morgenmad

Prøv noget nyt og start dagen med en skøn tomatsalat. Det er i hvert fald oplagt hvis man har lige nu har et drivhus som bugner med frugter.
Nyplukkede, drysset med flagesalt og dryppet med lidt god økologisk olivenolie. Skøn sommermad. 


9. aug. 2014

Meloner skal dyrkes i drivbænk

I drivbænken har jeg plantet melon, Emir F1. Den skulle være særlig egnet til det nordiske klima. Når den så ovenikøbet vokser i en knaldvarm drivbænk, kan det da kun blive vellykket. Man har næsten kunnet se melonerne vokse dag for dag.

Hver morgen har jeg tjekket for snegle, fjernet overflødige blade og vandet. Og så i øvrigt bare været spændt på resultatet. Efterhånden begyndte det at dufte skønt og forleden blev de to første høstet. Kæmpe eksemplarer på ca 1,5 kg. Jeg må indrømme at jeg blev lidt skuffet over den første. Den var slet ikke så sød som jeg havde forventet.

Nummer to (det er den som ses på fotoet) var straks meget bedre. Den så nærmest overmoden ud, men var helt perfekt og smeltede nærmest på tungen. Og udover bordet som det ses. 

7. aug. 2014

Bare man kunne gemme agurker

Man kan selvfølgelig sylte dem i sukker og eddike. Det er bare ikke noget vi spiser så meget af her i huset.
Nu har jeg gjort endnu et forsøg med mælkesyregæring. Alle tidligere forsøg med agurker er mislykkedes. Jeg har endda specielt indkøbte små gærkrukker til formålet. Alligevel kan jeg bedst lide at bruge glas, så man kan se hvad der foregår.
Mine agurker nåede at blive store, så jeg skar dem i mindre stykker. Ellers bruger man hele agurker som prikkes med en gaffel. Overhældes med lunkent vand som er kogt op med salt og krydderier.  Jeg tilsatte lidt molkosan for at sætte lidt ekstra gang i gæringen. Indtil videre ser det lovende ud.


5. aug. 2014

Den nemme måde at plukke kirsebær

Et sus og et brus af vinger hen over haven gjorde at jeg kom i tanker om at jeg endnu ikke havde plukket sur-kirsebær. Saft af disse bær er med deres syrlighed og mandelaroma et must til risalamanden til jul.
Vores enlige træ er højt og stigen ikke så velfungerende for tiden. Så den nemme løsning:
Beskær først og pluk bagefter, i stedet for omvendt. Smart ikke?
Det tog ingen tid at plukke 5 kg og nu ligger der dejlig saft i fryseren og venter.


4. aug. 2014

August er den travle måned

August er faktisk en af de allertravleste (forstået på den gode måde) måneder i køkkenhaven. Alle mulige lækre grønsager står i kø for at blive høstet, tilberedt og nydt ved bordet. Ærter, bønner, sommerkål, tomater, agurker, artiskokker, gulerødder, salat, løg og mange flere har deres højdepunkt lige nu. Hindbær er på vej, snart også brombær og blommer.

Der skal høstes frø og det kan hurtigt blive ret omfattende hvis man har f.eks. bønner, salat, blomster som er de nemme at høste fra. Gå en tur hver aften med forskellige små beholdere og nip de frø som er modne. Husk at mærke beholderne tydeligt for bagefter er det umuligt at huske eller se forskel på frøene.

Men det er ikke gjort med det, for august er også den store så-måned. Nu er det tid til at planlægge og så efterårets og forårets grønsager. Hver gang et bed tømmes, og det går stærkt her i sommervarmen, kan man så nyt. F. eks. pak choy, cikorier, spinat, forårsløg.
Denne sommer har vi så en ekstra opgave: vande, vande, vande.
Her foregår det med vandkande. Heldigvis har jeg installeret vandhaner forskellige steder i haven så jeg ikke skal gå alt for langt. Jeg får meget god motion på den måde.

Nogen af de afgrøder, som sås nu, skal ikke høstes før om 4-5 måneder. Her er en særlig variant af Pan de Zucchero. Den hedder Borca og jeg har fået den af et medlem af Frøsamlerne. Den skulle blive særlig stor og sprød. Det glæder jeg mig til.