16. mar. 2015

Det der med at være selvforsynende

Hvis man vil være så selvforsynende som muligt kræver det lidt mere end indsatsen med at planlægge, så og passe haven året rundt. Jeg går med vilje udenom ordet “arbejde”, for hvis man opfatter det som et arbejde i ordets egentlige forstand, duer det nok ikke. Det skulle gerne være en fornøjelse, noget man simpelthen ikke kan lade være med.
Det er en fordel hvis man er åben omkring hvad der også kan spises og kan få øje på alle småtterierne.
Det kan f.eks være en overvintret kinakål som er gået i blomst,

eller friske skud af Aleksanderurt.

Det kan være en gammel rødbede man finder i jorden eller glemt i en spand.

Det kan være alle de friske skud såsom brændenælde, skvalderkål, mælkebøtte, ramsløg plus skuddene fra alle de planter man har ladet stå på bedene.

Det er i det hele taget en fordel, jeg ved at jeg gentager mig selv, hvis man ikke er for energisk med at rydde op om efteråret.
Man må også have lyst og tid til et ret stort renseri ved køkkenvasken.
Indrømmet, det er lidt monotont i øjeblikket, men så er glæden så meget desto større når der kommer friske asparges, kartofler, ærter, salat osv.osv. Pludselig inden man ser sig om er der en overflod uden lige.

2 kommentarer:

marco sagde ...

alltid veldig spennende å følge med hva du skriver her. Mye å lære! :-)

Vild med have sagde ...

Tak til dig, Marco.