1. sep. 2015

Frøavl, gulerod, 'Yellowstone'

I denne sommer har jeg haft flere lidt større frøavlsprojekter, som startede allerede sidste år. Hovedsagelig rødder, som er to-årige og derfor først blomstrer og sætter frø andet år.
Gulerødder er ikke helt nemme at have med at gøre, men umiddelbart ser det hele fint ud.
Jeg havde læst lidt på lektien, alligevel begyndte jeg først at nærlæse Frøsamlernes vejledning i frøavl af gulerødder, efter at jeg var begyndt at høste frøene.
To vigtige punkter har jeg opfyldt
- der skal være mindst 16 planter og
- mindst en kilometer til nærmeste vilde gulerod
Så vidt så godt. Derimod har jeg ikke sorteret i rødderne, men bare ladet dem overvintre på friland og efterfølgende ladet dem alle gå i blomst.
Jeg har også bare høstet løs af de tørre frøstande uden at skele til størrelsen.
Det havde været klogt at udvælge de største og mest artstypiske rødder og udvælge de største frøstande.

Skaden er ikke så stor. ‘Yellowstone’ er ikke en særlig speciel og sjælden arvesort og det er bare til mit eget brug.
Frøene er utrolig nuttede med små “ben” til alle sider. Industrielt høstede frø får slebet benene af mekanisk. Frøsamlerne har en teori om at frøene holder bedre hvis dette ikke sker.
Nu kan jeg rigtig rutte med gulerodsfrø. Faktisk har jeg ret svært ved at få gulerødder til at spire eller jeg tror snarere at der er noget småkryb der spiser dem ligeså hurtigt som de kommer op.
Her i slutningen af august og i september bredsår jeg forskelligt på de bede der er blevet tomme. Her bruger jeg gerne frø som jeg har masser af og det kan f.eks. være gulerod. Med lidt held kan de overvintre, give tidlige rødder til næste år.


3 kommentarer:

www.AnettesFlora.com sagde ...

Det er meget spændende med dine forsøg, måske jeg skulle gøre det efter, for af en eller anden underlig grund er der enkelte af de såede gulerødder fra foråret der er gået i blomst, og det er uanset om det er den tidlige eller sene sort.
Hilsen fra Anette

Vild med have sagde ...

Det er altid sjovt at eksperimentere og gulerodsblomster er meget smukke, så smukke at man kunne overveje at have dem i staudebedet. Man skal bare huske at det ikke er meningen at de blomstrer før 2. år. Så hvis man tager frø af gulerødder der blomstrer allerede 1. år, bringer man den egenskab videre til næste generation. Det betyder jo ikke noget hvis frøene er til eget brug. Årsagen til den tidlige blomstring skal nok søges i vejret. Måske har det været så koldt at gulerødderne har troet at det var vinter.

www.AnettesFlora.com sagde ...

Tak for svar havde slet ikke tænkt at egenskaberne ville føres med videre.....den vilde art har jeg blandt stauderne.