15. jun. 2008

Græskar. Curcurbita.


I slutningen af maj havde vi stadig et enkelt græskar tilbage fra sidste år. Det er et Jaspee de Vendee fra gruppen Curcurcubita pepo.
Den bliver beskrevet således i kataloget: Løbende, 5-7 frugter pr. plante, 15 cm i diameter. Kød orange, tæt, meget sød, excellent smag, bliver bedre med tiden. Kan lagres længe.
Jeg lavede græskarsuppe med timian. Jaspee smager dejligt, men som alle græskar trænger den til modspil i form af f.eks. krydderurter.


Opskriften på græskarsuppe har jeg fundet i Rick Steins Franske Kogebog. En bog med meget smukke billeder fra en kanaltur i Sydfrankrig.
Jeg følger ikke opskriften slavisk, men springer ovnbagningen over. Damper græskarstykker og løg møre direkte i gryden, blender, tilsætter fløde og timian. Ved serveringen pyntes med timian og revet gryuere. Lækkert.


Den var fin indeni med store frø, som jeg eksperimenterede lidt med. Jeg såede et par stykker, men den har sikkert krydset sig med de andre pepo’er i haven. Jeg har gemt lidt hvis der kulle komme noget godt ud af såningen. Resten ristede jeg på grill-pande.


Det blev en succes.
En lille lækker ting som man helst skal spise udendørs så man kan smide skallerne på jorden.


Resten af græskarret blev brugt til en græskar-karry,


og Malenes gulerodskage som blev ændret til Meretes græskarkage.


Andre græskar fra pepo-gruppen som jeg har i min have:
Patty Pan. Løber ikke, så den er nem at have med at gøre.
Styrian Hulless. Dyrkes kun for frøenes skyld. Hovedet bliver smukt orange ved modenhed, så det kan bruges til udskæring, hvis man er lidt forsigtig med at tage frøene ud.
White acorn.
Diamant F1. Grøn squash.
Gold Rush F1. Gul squash.


De er nu ved at være klar til udplantning. Jeg dyrker i små kompostbunker i det høje græs.


Kilder: Arneo Nizzoci: Græskar. Historiske og moderne opskrifter fra det italienske køkken.
Rick Stein: Rick Steins franske kogebog.
Nadine Abensur: Hurtig vegetarmad.
Havenyt.dk. Artikler om græskar skrevet af Lila Towle.
Thomas Herman: Brændende kærlighed.

2 kommentarer:

Mettes Have sagde ...

Hej Merete.

Kom til at tænke på om du mon har et godt tip i forhold at høste egne græskarkerner/frø til næste års produktion??

Vild med have sagde ...

Græskar hører ikke til de planter som er nemme at frøformere. Der findes tre arter,
pepo
maxima
moschata.
Hvis man har flere sorter indenfor samme art vil de bestøve hinanden. Hvis ikke - skulle det være lige ud ad landevejen. Man udvælger det flotteste græskar og lader det blive godt modent og tørt inden man tager frøene ud og tørrer dem. Men det kan nogen gange være svært at blive klog på hvilken gruppe de forskellige græskar hører til.
Hvis man har mange græskar i samme gruppe, og det tror jeg du har, må man gå ud tidligt om morgenen, finde nye hunblomster som er lige ved at åbne sig, finde en hanblomst som matcher, plukke den og putte den ind i hunblomsten (lidt brutalt, ikke?) og binde til med en snor. Så skulle det være ok.
Det er ikke for begyndere. Jeg har endnu ikke gjort det. Hvert år når jeg ser virvarret af blomster, finder jeg pludselig ud af, at jeg har masser af andet at tage mig til. Men jeg synes virkelig det kunne være spændende at prøve det.