PRAKSIS

ØKOLOGI I PRAKSIS
  1. Udelade alt hvad er hedder sprøjtemidler. Både den ene som den anden slags.
  2. Ingen kunstgødning. Behovet skal dækkes af haven selv og stedets husholdning.
  3. Vande med regnvand og genbrugsvand fra køkken. Kun vande med vandværksvand, når regnvandet er brugt op. Det foregår med kande. Ikke med slange.
  4. Lave sin egen så- og pottejord, ikke købe spagnum. Dyrke i det jord der nu engang er i haven.
  5. Avle sine egne frø. Købe så lidt som muligt fra planteskoler mv. Begrænset anvendelse af F1-sorter.
  6. Såvidt muligt undgå at tilføre haven noget udefra. Hvis nødvendigt skal det være økologisk. Det gælder også frø og plantematerialer. Læggekartofler må ikke være bejdsede.
  7. Ikke få tilkørt jord/genbrugspladsjord/champost, grus, halm, flis, tang eller lignende. Havens 'affald' køres ikke på genbrugsplads, men bruges f.eks til kompost.
  8. Ikke anvender benzindrevne motorredskaber. Kun elektriske apparater hvis det er uoverkommeligt med håndværktøj.
  9. Ikke bruge ukrudtsbrænder eller andre energikrævende arbejdsmetoder.
  10. Sørge for plads til naturen, uden klippede græsplæner og store befæstede arealer. Vild med vilje for biodiversitetens skyld.
Sådan ser listen ud hos os, når man prøver at udstikke retningslinierne. Rent praktisk støder vi selvfølgelig på udfordringer hele tiden. Som f.eks.:
  • Vores have ligger i en landsby, mere eller mindre omgivet af landbrugsarealer med konventionel drift. Der kommer noget med luften hver gang der sprøjtes og gødes.
  • Sortiment af økologisk producerede frø er begrænset i forhold til ikke økologisk. Økologiske frugtbuske og frugttræer er næsten ikke til at fremskaffe, så vi må laves vores egne stiklinger og vente til de er store nok til at bære frugt.
  • Vi bruger bionet og plaststykker til beskyttelse og pleje af afgrøderne. Vi hegner med net mod rådyr. Vi vander med drikkevand når regnvandstønderne er tomme og 'uundværlige' urter mistrives i tørken.
  • Sneglene tager deres andel. Fugle hakker vores bær og orme spiser vores mad. Der er skadelige svampe og andre sygdomme hist og pist og nu og da. De må vi bare lever med.
Udfordringer er der nok af, men i sidste ende ikke noget der kan kvæle glæden ved at dyrke have og være selvforsynende med frisk frugt og grønt på en bæredygtigt måde. 
Det er denne glæde vi sætter vores lid til. Vi kan se at når man kun slår med le en gang imellem, så kommer der så meget forskelligt liv i haven.Vi mærker hvordan jorden i bedene med kompostdækning bliver bedre og bedre. Hvordan arbejdet bliver enklere og enklere, nemmere og nemmere. Hvordan den nødlidende moderjord får et lille pusterum.





Ingen kommentarer: