15. aug. 2008
Melonfrø.
Hej Søren.
Her kan du se hvor langt jeg er kommet med frøene. Jeg talte også lige frøene fra melon 1H. Der er 65, når alle tvivlsomme er sorteret fra. De næste har langt over 100, vil jeg gætte på. Frøene er ikke helt ens og et par af frugterne havde en sjov blanding af store og små frø.
Hvornår stopper vi med at tage frø? Jeg mener, skal vi sige at der er en mindstestørrelse, hvorefter de ikke mere er værd at avle på?
Hvis jeg med mine 9 planter allerede har så mange frø, må du jo høste flere tusind? Til næste år skal vi have rigtig mange meloner!
Indtil nu virker min plante H som den mest interessante. Den har både leveret den første modne melon og en som smagte helt sublimt. Bedre end de andre, som også smagte godt. (To ialt.)
Frø fra 8G.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
2 kommentarer:
Hej Merete.
Det er super, at du holder frøene fra hver melon adskilt - jeg gør det samme - for så kan vi begynde at balancere avlen, dvs. så flest af de bedste, men også så enkelte af de måske knapt så gode, da de måske ender med at give den helt rigtige kombination af generne.er at udvælge i et passende tempo, så man ikke mister ønskede gener i processen. Når først udvælgelsen er fuldført kan den ikke gøres om, og jeg regner med at vi nogle år vil få modgang pga. vejr, sygdomme eller skadedyr. Det skal vi holde genpuljen stor nok til at håndtere.
Jeg tænker, at det er så let at gemme frø af melon, så jeg gemmer nok fra alle der modner. Jeg noterer modningsrækkefølgen. Jeg har jo tænkt, at vi nok kun ville få brugbare frø fra et mindre antal meloner. Jeg vil dog tænke på de mindste og dem hvor smagen ikke er noget særligt som en genetisk reserve - frøene holder i mange år, hvis de er godt afmodnet.
Jeg vil gerne ende med en sort med pænt store meloner, men når jeg tænker mig om, så vil der være mange enlige haveejere der vil have mere glæde af meloner i portionsstørrelse. Det er en anden grund til at gemme frø fra de mindre meloner.
Et lidt kortere svar på dit spørgsmål er, at du har gjort det godt, og kun skal samle frø fra flere meloner hvis du finder det relevant.
Vi ender med rigtigt mange frø fra mange forskellige moderplanter, og med endnu flere fædreplanter. Det er også godt, at ikke alle planter leverer frø til næste generation, der skal jo ske lidt udvælgelse for at få avlsfremgang.
Jeg er spændt på, om der bliver flere deltagere i avlsprojektet til næste år. Det kunne være fint med nogle vovehalse fra de mere barske og forblæste dele af landet, for tænk hvis de også kan få meloner ud af det.
Hilsen fra Søren.
Hej Søren.
Indtil nu har jeg frø fra 9 meloner. Der er et billede af hver melon med et lille notat om udseende, vægt og smag. Der kommer 3 mere de nærmeste dage. Så er der et spring nedad i størrelse. Der er et større antal små gnallinger som ser mere eller mindre overmodne ud. Allerede nu har jeg så meget erfaring at jeg ved at de godt kan smage supergodt.
Merete.
Send en kommentar