8. aug. 2018

Valske bønner med bønnebille-protein


Hver gang jeg tjekker mine nyhøstede og tørrede valske bønner, finder jeg nye huller efter bønnebiller som har gravet sig ud. Jeg har hørt om bønnebiller, men det er første gang jeg oplever det i mine egne bønner. Nu gælder det om at holde disse valske bønner langt væk fra resten af bønnerne og ærterne  for de kan sprede sig og ødelægge hele høsten i løbet af vinteren. Jeg burde straks smide dem i skraldespanden, men det kan jeg ikke få mig selv til. Der kunne jo være nogle imellem som ikke var angrebet. 
Det må være det varme vejr som er årsagen.

På det her stadie hvor bønnerne er friske og man ikke kan se noget med det blotte øje, ja da lader jeg som ingenting og spiser dem. Det er jo også moderne at spise larver og insekter så bønnebillelarver er sikkert godt.2 kommentarer:

Karna Maj sagde ...

Jeg fandt lige dit gamle indlæg, da jeg også lige nu finder valsk bønne frø med huller i. Jeg havde planlagt at så dem til forår.

Har du erfaring for, om de frø uden huller kan indeholde biller, som senere gnaver sig ud. Jeg har læst, at de ved høj opbevaringstemperatur kan opformeres sig i tre generationer hen over vinteren.

Købte du nye frø?

Vild med have sagde ...

Jeg ved ikke om der kan være biller i frøene uden huller. Det jeg gjorde var at smide alle bønner med hul i væk (ikke komposten) og resten lagde jeg i fryseren et par døgn. Helt tørre selvfølgelig. Såede dem i foråret og i år har jeg ikke set spor efter biller. Lidt pletter her og der, men ingen huller.