21. dec. 2008

Jordskokker. Helianthus tuberosus.






















De visne blade viser hvor vi kan grave de lækreste, friske knolde frem vinteren igennem.
Mon der findes noget nemmere at dyrke end jordskokker? Når man én gang har lagt dem i jorden kommer de igen år efter år. Man behøver knap nok luge imellem dem. Jeg kender ikke til sygdomme eller skadedyr. De skal ikke høstes, men blot blive i jorden til man skal bruge dem. Næste forår kan man, hvis man vil gøre lidt ud af det, grave jorden igennem og fjerne de fleste skokker. Resten vil skyde og vokse videre.
Afhængig af hvor knudrede de er, bliver der måske lidt besvær i køkkenet når de skal rengøres. Hvis det skal være fint kan man skrælle og skære til. Jeg kan bedst lide dem med skrællen på.


Denne vinters første jordskokhøst har jeg brugt til

Jordskokker i ovn.
Jordskokker skæres i tykke klodser, blandes med masser af hvidløg, friske laurbærblade, olivenolie, hvidvin, salt og peber. Bages i ovnen til de er møre og let brune,

Ingen kommentarer: