21. mar. 2011

Opbevaring af frø

Orden og system er ikke min stærkeste side, men jeg er heller ikke helt håbløs. Jeg har efterhånden fundet et system til opbevaring af frø som virker og gør at jeg ikke skal bruge alt for meget tid på at lede i de efterhånden anseelige mængder.
Frø skal opbevares tørt, køligt og mørkt. I den rækkefølge. Hvis de ikke opbevares tørt er alt andet lige meget. Jeg har valgt at opbevare mine frø i stuen, fordi jeg er så glad for dem at jeg gerne vil have dem i nærheden. Desuden skal jeg jævnligt lige tjekke et eller andet i løbet af vinteren. Mine frø bliver altså opbevaret tørt, varmt og mørkt.I stuen har jeg en kiste og i kisten en skotøjsæske til ærter og bønner og én til blomster.
Desuden en kæmpeæske til alt det andet. I æskerne har jeg A5 kuverter med frø opdelt efter art. En kuvert til tomater, én til agurk osv. Efterhånden som jeg sår bliver kuverten lagt til side og resten af æsken bliver mere overskuelig.
Lige i øjeblikket er f.eks. kuverterne med tomat og chili lagt til side.På køkkenbordet har jeg en stor del af året (bortset fra 2-3 måneder om vinteren) en eller flere flettede æsker med aktuelle frø. Lige nu er de aktuelle frø f.eks. valske bønner, radiser, salat og artiskokker.

How I keep my seeds

I keep them in the sittingroom because I am so fond of them that I want them close to me during the winter.

7 kommentarer:

Frøskuffen sagde ...

Det kan næsten være en videnskab at få kategoriseret sine frø, så ingen bliver glemt.

Jeg har lavet kasser til hver måned, hvor jeg kan begynde at så den og den.... og hvis jeg så ikke lige når den pågældende pose, så flyttes den over til næste måned.

Vild med have sagde ...

Det er en god idé at månedsopdele frøene. Mit system forudsætter at man har i hovedet hvornår hvilke frø skal sås. Ulempen (for mig) ville være at ca 80% af frøene ville ligge i april og maj. Alligevel kunne de to systemer med fordel kombineres.

Fru Friis sagde ...

Hold da op!! Jeg syntes da du er fantastisk til systemer... sikke en dejlig kiste at have i stuen. :o)

Ina sagde ...

Flot kiste du har dem i.
Jeg har også systemer, men de ændrer sig hen over året. Om efteråret og vinteren er de opdelt i grønsager, krydderurter, blomster til forspiring og blomster til friland. På det her tidspunkt bliver de opdelt efter så-måned, og herunder til forspiring og friland. Jeg har dem spånkurve og zinkkasser.
Jeg synes, det er rigtig hyggeligt at ordne frøposer. Men jeg har venner, som synes, at det er lidt nørdet.

Hilsen Ina

Birgitte Sværke Pedersen sagde ...

Betydeligt mere overskueligt end mine kagedåser med konvolutter! Jeg månedsopdeler også frøene, så jeg ved, hvornår de skal i jorden, men jeg jo har heller ikke så mange som du.

skrubtudsen sagde ...

Rigtigt godt indlæg.

Vi skal jo alle finde vores opbevaring. Jeg er også endt med tør, varm og mørk, men i et skab i et værelse. Jeg har også prøvet månedsopdeling af mine frø, men er endt med familie/arts opdeling. Til supplement har jeg så lavet min egen evigheds-såkalender, som gør at jeg ret hurtigt kan finde de relevante frø.

Vild med have sagde ...

Jeg har min såkalender i hovedet, men det kunne være sjovt at lave en på papir. Jeg er meget nørdet på frø-området.