5. mar. 2011

Overvintring af tomat


Min tomatplante er en Gemini F1. F1 betyder at det er første generation (filial) efter to rene linjer med kendte og ønskelige egenskaber. Man kan godt tage frø og dyrke videre på en F1’er men alle planter vil falde forskelligt ud og ikke ligne moderplanten. Se her om fordele og ulemper ved F1-hybrider.En tomat, som er F1, kan man videreføre på anden vis. Nemlig ved at stiklingeformere. Metoden er ikke ufejlbarlig og man kan ikke regne med at holde planten til stadighed. Pludselig går der meldug eller andet i den og så er det slut med at tage stiklinger.
Hvert efterår tager jeg sideskud fra mine tomatplanter og sætter dem i vand. Når de har slået rødder bliver de pottet. Jeg tager rigtig mange da overlevelsesprocenten er lille. Det er svært at føre en tomat igennem vinteren med svingende temperaturer og manglende lys indendørs. At det blev Gemini F1 som klarede det er tilfældigt.Den ser lidt pjevset ud, men hvis man ser godt efter har den faktisk små blomsterknopper. Den har fået en større potte og lidt gødning. Lige det med gødning er et område hvor jeg virkelig føler mig rådvild. Jeg er altid bange for at give for meget. Med det resultat at de nok får for lidt.How to keep a F1 tomato

By taking cuttings.

3 kommentarer:

Vivik sagde ...

Spændende projekt du har gang i, med at lade tomatplanterne overvintre :-)

Birgitte Sværke Pedersen sagde ...

Det er da utroligt, så mange spændende ting du har gang i :-). Jeg var selvfølgelig ikke klar over, at man kan overvintre tomater, men kan så også forstå, at der er visse vanskeligheder forbundet med det. Sjovt må det dog være.

Bedste søndagshilsner
Birgitte

Ina sagde ...

Jeg var heller ikke klar over, at man kunne stiklingeformere og overvintre sine tomater. Jeg har nok ikke plads, men det godt at vide, at man kan med lidt held.
Hilsen Ina