3. apr. 2016

Køkkenrulle- og pincetmetoden

Det har været noget af en øjenåbner for mig. Det startede med at jeg skulle lave en spireprøve på nogen bønner fra 2013.
Man lægger et stykke køkkenrulle på en tallerken, gør det vådt, lægger et antal frø, filmer tæt, og ned i en skuffe. Spireprocenten er nem at regne ud hvis man lægger 10 frø.
Så fortalte en veninde mig (ikke for første gang) om hvordan hun spirer frø på vermiculite og derefter forsigtigt overfører dem til jord med en pincet.

Så nu er mine skuffer fulde af tallerkener i alle størrelse og de kører ud og ind hele tiden, for jeg skal jo lige tjekke om der er sket noget indenfor den sidste time.

Her er så resultatet af bønnetesten. Ti frø spirede 100 % og de skulle da ikke gå til spilde.

3 kommentarer:

Tim Skovrup sagde ...

go' ide :) - det er hermed nu noteret :)

Henrik Havehjerne sagde ...

Vil jeg da prøve. Er lidt træt af at fylde den ene spirabakke efter den anden med jord - og så er det kun 50% eller mindre der bliver til noget :-( Meget bedre kun at arbejde videre med dem der KAN og VIL! Ved du om der er nogle frø man ikke kan bruge metoden på?
Hilsen Henrik Havehjernen

Vild med have sagde ...

Tak for kommentarerne. Jeg glemte helt at skrive om hvor stort det er at se frøene spire i stedet for at det er noget som foregår i det skjulte nede i jorden. Det fungerer supergodt med store frø som bønner og majs. Desuden frø ned til kålfrøstørrelse. Jeg har ikke prøvet med frø der er mindre men tror at det bliver noget gnidder.