2. feb. 2015

Ærter er forskellige

Når man sådan sidder her i køkkenvarmen og kikker ud på snevejret er der ikke meget der tyder på at foråret er lige om hjørnet.
Og dog - alligevel siger kalenderen februar og der skal snart gang i såbakkerne hvis man vil være på forkant og med når det første grønne høstes i haven.
Det kan f.eks. være ærteskud eller endda bælge.

Jeg har fundet 11 forskellige ærter til at lege med i år.
Nogen er gengangere som ‘Faster Kirstens høje ært’, en sort som er gået i arv i familien og derfor er et must eller ‘Markana’, selvstående med kraftige fangtråde som efter sigende kan spises i deres spæde tilstand.
Desuden en stribe nye som har tiltrukket mig med særlige egenskaber så som tidlighed, farve, holdbarhed.
Jeg begynder snart at så i potter, lidt ad gangen, en sort ad gangen. Ærter er ret kuldetålsomme så de kan plantes tidligt ud under fiberdug og komme i gang med væksten.
Med lidt held regner jeg med at begynde at høste ærter senest i begyndelsen af juni.


 Fra højre mod venstre er det:
‘Faster Kirstens høje ært’, meget høj,
‘Markana’, lav marvært med kraftige fangtråde
‘Meteor’, lav skalært, tidlig, kan overvintre hvis man er heldig
‘Nano piccolo provenzale’, meget lav, meget små søde ærter
‘Sugar Ann’, slikært
‘Oskar’, lav, sød, ekstrem tidlig
‘Winterkiefer’, sukkerært skal høstes spæd, kan overvintre
‘Errindlev ært’, kan bruges både som sukkerært og kogeært
‘Prince Albert’, høj og meget tidlig
‘Golden Sweet’, høj gul sukkerært
‘Biskoppens gråært’, sukkerært og kogeært


Ingen kommentarer: