5. apr. 2021

Alle mine andre kartofler

Alle mine kartofler smager utrolig godt. Det er jo derfor jeg har dem og jeg har svært ved at se hvilke jeg skulle undvære. De tre første er resterne af et gourmetsortiment jeg engang bestilte i Tyskland. 


Mayan Gold

En særlig kartoffel som tilhører Solanum phureja modsat de andre mest almindelige sorter som tilhører Solanum tuberosum. 

Den har gul skræl og kødfarve. Nøddeagtig smag med en cremet men tør textur. Koger nemt ud. Eksploderer nærmest i gryden. Den lagrer ikke særlig godt. Den bliver ikke dårlig men spirer meget tidligt på vinteren. Som det ses trænger den voldsomt til at blive lagt.


Vitelotte

Gammel fransk sort, meget mørkeblå både skræl og kødfarve. Smagen er henad kastanjer. Sen. Ulempen ved den er at den er så mørk at den er svær at se ved opgravning.

Belle de Fontenay

En fransk sort med ovale knolde, gul skræl, gult fastkogende og aromatisk kød. Tidlig. Den giver ikke så stort udbytte og er noget modtagelig for sygdomme men det opvejes rigeligt af dens velsmag.


Ditta

Ovale knolde med gult kød. Fastkogende. Middeltidlig. Holder god spisekvalitet til langt ind i foråret. Hvad angår ydelse er der delte meninger. Jeg er tilbøjelig til at mene at den ikke er så højtydende.


Exquisa

En aspargeskartoffel-lignende sort. Lange let krumme knolde. Gult kød, særdeles fastkogende. Fremragende smag. Middeltidlig.


Rosa Tannenzapfen

Lange rosafarvede knolde med en tendens til sidevækster. Deraf navnet (Tannenzapfen = grankogle). Gult kød, fastkogende. Er meget længe om at spire, hvilket er en fordel som den skal gemmes men trækker den anden vej når man lægger den til spiring. Det er ikke et problem eftersom det ikke er en tidlig kartoffel.Linzer Delikatess

Fastkogende ovale knolde med gult kød. Tidlig. Smager selvfølgelig super.


Marabel

Oval, gul skræl og gult kød. Fastkogende. Den er tidlig men kan også bruges som lagerkartoffel. Knoldene kan blive meget store og bruges som bagekartofler.


Franceline

Ovale, rød skræl og gult kød. Angives til at være udkogende, men den er dejlig fast som dampet. Begynder at spire sidst på vinteren. Middeltidlig.


Senna

Dybrød skræl og gul kødfarve. Gode kogeegenskaber. Middeltidlig. Min erfaring er at den lagrer særdeles godt.


Som det ses trænger de alle voldsomt til at komme i jorden.


 

Ingen kommentarer: