14. jan. 2012

Peberrod, armoracia rusticana


Peberrod er en meget livskraftig plante.Den findes dels i massevis på grøftekanterne, dels som krydderplante/besværligt ukrudt i haven. Den smager dejligt og det bedste: den indeholder tre gange så meget c-vitamin som citroner. Nu kan man jo ikke bare guffe peberrod ligesom citroner, men det er helt sikkert en god idé at lade den indgå som et krydderi i madlavningen. Peberrod skal rives fint og spises rå og med det samme.
Læg mærke til at den allerede har grønne bladskud, som i øvrigt smager godt som drys på forårssalaten.


I årevis har jeg prøvet at udrydde planten fra haven, men nu er jeg vendt på en tallerken og hæger om de få der er tilbage. Den kan ikke danne fertile frø her i DK, så jeg graver op, deler, pudser af, tager lidt fra til spisning, graver ned igen. Den smager ikke af så forfærdelig meget, jeg gætter på at den er vild.
Det jordbrugsvidenskabelige Fakultet under Århus Universitet har, som vistnok det eneste sted i Europa (i verden?) en samling af 27 peberrodskloner.Horseradish, armoracia rusticana

Very easy to grow. Eat the root immediately when grated, and raw.

3 kommentarer:

Mettes Have sagde ...

Nu er jeg endnu mere spændt på den peberrod jeg købte på et plantemarked i efteråret. Mangler desværre stadig det perfekt sted at sætte den.

Vild med have sagde ...

Jeg har læst et sted, men kan desværre ikke lige finde det igen, at peberrod har godt af at blive flyttet. Måske for at holde den lidt nede, men ellers fordi den tilhører de korsblomstrede med deraf følgende problemer.
Jeg er lidt spændt på hvordan din peberrod smager. Har den et navn? Måske skulle jeg købe én. Min er muligvis bare en som har bredt sig fra grøftekanten og ind i haven.

Mettes Have sagde ...

Nej den har desværre ikke et navn. Blot købt af en meget venlig dame på et plantemarked. Håber der er godt med bid iden. Vi elsker nemlig peberrod!