3. feb. 2011

Bæredygtige afgrøder.



Når man sådan sidder i sofaen og venter på at blive rask, har man god tid til at læse bøger. Senest har jeg læst Tor Nørretranders' Vild Verden. Forfatterens tese er, at landbruget (=vi) udpiner jordens muldlag ved udelukkende at dyrke en-årige planter, istedet for at dyrke fler-årige med større rodnet og deraf følgende CO2 akkumulering. Som køkkenhavedyrkere er vi jo meget på linje med landbruget, i og med vi især interesserer os for at så om foråret, høste om efteråret, ligge stille om vinteren, begynde forfra næste år osv. Men er det nu så galt i de danske haver? En gennemgang af min have i tankerne viser faktisk en imponerende lang liste, synes jeg selv, over bæredygtige afgrøder.

Frugt: æble, pære, blomme, kirsebær
Bær: ribs, hyld, stikkelsbær, jordbær, hindbær, brombær, solbær
Nødder: hasselnødder
Rødder: peberrod
Knolde: jordskokker
Blomster: hyld, artiskok
Blade: skvalderkål, ramsløg, bladbede, mælkebøtte, fennikel, timian, rosmarin, salvie, mynte, estragon
Svampe: østershat, judasøre, vårmusseron
Skud: asparges, rabarber, purløg, strandkål, humle



Sustainable crops.

In his new book the danish author Tor Nørretranders claims that we should grow more perennials instead of annuals. This is the list of the perennials in my garden.

4 kommentarer:

Landliggeren sagde ...

Vi er begyndt at så efterafgrøde. Endnu ikke i stor stil, men på sigt skulle det gerne blive mere systematisk. På den måde håber vi, at vi giver lidt tilbage til jorden. Det optimale vil naturligvis være at lade et stykke stå med efterafgrøde en sæson, men der er vi nok for "grådige". Vi vil jo gerne have mange grønsager. Til gengæld skal vi ikke starte bilen for at hente dem ;-)

Vild med have sagde ...

Der er vist ikke tvivl om at køkkenhaverne efterhånden ser lidt anderledes ud og vi er mange som er begyndt at "køre ind over årstiderne". Det er et stort område som der kan eksperimenteres og leges meget med.

Anonym sagde ...

Interessant! Nu har jeg endnu en undskyldning for at dyrke hvidløg - de kommer i jorden når de andre køkkenurter slutter sæsonen :-)

Kigger jeg rundt i min parcelhushave, så er der ikke mange pletter, der ikke er under indflydelse af hækken, buskene eller træerne. Det gør så, at det er nyttigt med nogle afgrøder der tåler at være i selskab med de flerårige planter.

Scorzonerrod kan dyrkes over flere år, og på den måde give en kraftigere rod. Den må også være nyttig i denne sammenhæng.

Vild med have sagde ...

Jeg har også tænkt på scorzonnerrod i denne forbindelse . Både rødder og blade smager jo vældig godt i det tidlige forår. Jeg har ikke prøvet at spise en rod som er gået i blomst. Men det går måske også?