4. jul. 2024

Havens bede og gange

Vores højbede er uden indramning. Indramninger har den ulempe at sprækkerne mellem jord og rammemateriale giver gunstige levebetingelser for snegle og andet utøj.

Vores højbede er ikke dannede af opfyld. De er alene dannet ved den givne jord på stedet, simpelthen ved at vi har bestemt hvor vi har trædegangene. Bedene opstår af selv med den rette omsorg for det naturlige liv i den gode eksisterende lerjord. For at planterne skal vokse optimalt, skal de have kontakt til rigtig levende jord med adgang til mikroorganismer og mineraler. Kompost fra genbrugspladsen, spagnum, eller hestemøg er ikke det samme, og slet ikke godt nok for planterne i det lange løb.

Bedene er ca 120 cm i bredden. Beplantningen er i rækker på den korte led. Ikke på den lange, for at danne passende sektioner, og for at man kan nå ind til planterne fra siderne.

Gangene er også bare den eksisterende jord der efterhånden er trampet fast. Jordgangene virker som barriere lige som sneglehegn, og desuden meget nemmere at holde end fx. slået græs.

Ingen kommentarer: