28. maj 2011

Rustik tomatsalat


De to første tomater på min overvintrede Gemini F1 er modne


og blev nydt med en god olivenolie og andagt.



Salad of the first tomatoes

23. maj 2011

Idyl bag havebænken


Her er et eksempel på hvordan en have kan se ud hvis den selv bestemmer.
Bag havebænken, under æbletræet mellem mælkebøtter og skvalderkål er der


Storkenæb


Forglemmigej


Svaleurt

Behind the bench

This is how the garden may look if it is left to itself.

21. maj 2011

Månedens spiseligt fra haven

Da jeg satte mig for at skrive dette indlæg, opdagede jeg at Politiken netop i dag har en artikel om hvor sunde og gode grønne asparges er. De består af ca 90 % vand (dvs. kaloriefattige), indeholder mange fibre (dvs. gode for fordøjelsen), indeholder bl.a. meget andet B- og C-vitaminer (dvs. styrker immunforsvaret).


Det er en staude, den kommer igen og igen. Indsatsen fra haveejerens side begrænser sig til lugning, plukning og nydning.
Lige det med lugningen kan godt være lidt besværligt. Det kan være svært at komme til med hakkejernet mellem de tætte skud. Men - hvis haveejeren kan leve med lidt græs og ukrudt kan aspargesen også.



Lige nu kan vi hente store mængder af grønne asparges ind i køkkenet. Der findes et væld af opskrifter, men selvom vi spiser dem næsten daglig i maj og juni er vi stadig ikke trætte af den helt enkle tilberedning. Skåret i stykker og wokket i olivenolie. Evt. med hvidløg/chili/ingefær. Så kan det næsten ikke blive sundere.

What we eat from the garden this month.

13. maj 2011

Det er tidligt at grave hvidløg op


Ja klart, jeg skal grave det op for at se hvad der foregår dernede. Det var ikke nemt, det har stadig godt fat.
Se så - er der nogen som ved hvad det er? Vi har googlet det, men endnu ikke fundet ud af noget. En sygdom, selvfølgelig.
Jeg synes ikke at det er så sjovt endda.

Garlic disease

Does anybody know what this is?

10. maj 2011

Der sker mystiske ting


Jeg kom gående gennem haven, da jeg pludselig så at et af hvidløgene var ved at synke i jorden. Ved nærmere eftersyn vidste det sig at adskillige løg i samme bed var på vej nedad og nu også et enkelt løg i et andet bed.
Indtil nu er det kun gået ud over hvidløg og der er ikke små jordbunker fra muldvarp eller mosegris. Meget mærkeligt.



Strange things are happening

Some of the garlics are sinking down in the earth. No signs of mole nor vole.

9. maj 2011

Jeg har fået et brev fra Frankrig


En dejlig overraskelse. En ny tomat, Prince Borghese (eller Principe, hvis man tager den italienske version). Ja, altså ny her i mit sortiment. Det er en busket tomat med klaser af små meget kødfulde, dvs. ikke så saftige, frugter. Den skulle være særlig velegnet til at soltørre. Faktisk kan man lade dem sidde på planten og tørre. Det lyder vældig lækkert og tillokkende. Jeg er sikker på at det fint kan lade sig gøre i Frankrig og Italien. Det er nok mere tvivlsomt i vores ustabile somre, men jeg vil da gøre et forsøg.


Jeg vil lige benytte lejligheden til at vise hvordan det går med min overvintrede tomat.
Den er ikke så høj for jeg har bøjet stænglen ned til jorden to gange. Der er tomater på og flere end de to I ser på billedet.



A letter from France

I will try to grow Prince Borghese, a special cultivar for drying in the sun.

7. maj 2011

Æbleblomster på spring


Frugthaven står i fuldt flor. Æbletræerne er blandt de sidste som blomstrer. Så smukke, så smukke.



The apple trees are blooming

So beautiful.

6. maj 2011

Vi bliver ved rabarberne


En blog er smart og kan bruges på flere måder. Jeg ledte efter min rabarber-banan-syltetøjs opskrift i ca 10 min før jeg kom i tanker om at jeg jo havde den her.
Dette syltetøj er simpelthen superlækkert. Jeg fandt opskriften en gang hvor jeg benyttede noget ventetid i en fremmed by til at besøge biblioteket.



More about rhubarbs
This is very delicious

3. maj 2011

Hvor har jeg lyst til en kage


Jeg er så sulten. Og lækkersulten. Det må være alt det havearbejde. De første rabarber er høstet og jeg har bagt rabarber/ingefær/nøddekage. Den er væk nu. Jeg må snart bage en ny.






I am so hungry
Must be all that working in the garden.

1. maj 2011

Indianerbed.


Idéen går ud på at dyrke majs, bønner og agurk i samme bed.
Majs skal fungere som klatrestativ for bønnerne og agurkerne skal sørge for bunddække og deraf mindre fordampning. Hvis det skal være helt efter bogen, skal man starte med at grave lidt jord af, så planterne vokser nede i en fordybning. Lige der har jeg tænkt mig at vælge den lette løsning = ingen gravning.
Her er de sorter jeg har valgt til mit indianerbed.
agurk: beit alpha, burpless tasty green F1,
bønne: feiton preto
majs: røde, blå og forskellige gule majs



Grow like indians

.The idea is to grow corn, beans and cucumber together.