3. nov. 2023

Tomat i julegave

Vi skal have dyrket flere vintertomater til næste år. Trangen til smagen af tomat trænger sig på, nu hvor de sidste småtomater i skålen har svært ved at blive modne i stuevarmen, alt imens munden stadig husker de solmodne bøffer fra i sommer. 

Så er det godt at vi for første gang har prøvet en sort af vintertomattypen, 'Ponderosa ', som nu hænger under loftet i vores uopvarmede køkken. For de skulle efter sigende kunne holde sig helt hen til maj! 

Så længe kan vi ikke vente. Det er nok slut til jul.

Til næste år skal det blive anderledes. Så skal vi have mange flere, så vi har tomatsmag helt hen i foråret. Og der er også mange forskellige sorter som må prøves af.

Hvorfor dyrker vi ikke bare nogle flere almindelige sommertomater, putter overskuddet i fryseren eller laver dejlige henkogningsglas, som andre gør? 

Fordi, ligesom med æbler og så meget andet, tror vi at levende frugt og grønt er bedre for os end frysemad og kogemad. Derfor er vi så begejstrede over at have opdaget fidusen med disse vintertomater. De dyrkes helt normalt som alle andre tomater, de samler smag op gennem fotosyntese hele sommeren ligesom de andre, men de her kan bare gemmes rigtig længe med fastheden og smagen i behold.

Vintertomater må ikke forveksles med dem man har dyrket i vinterhalvåret i indendørsvarme under kunstlys. De mangler smag, som dem man køber. Nej, vintertomater er vokset op med sol og varme, og stammer faktisk fra en tid før fryseren blev opfundet og før der var supermarkeder til. 'Ponderosa' stammer fra Puglia i Italien. Der findes mange flere, både fra Italien og Spanien. Dem ser vi frem til at prøve.

Ingen kommentarer: