2. jun. 2011

Frugtsætning

Bortset fra et enkelt pæretræ, Clara Friis, ser frugtsætningen rigtig lovende ud. Jeg visualiserer, fantaserer om alle de frugter vi skal spise, men jeg husker også at nyde den dejlige sommer vi har lige nu.
Her er nogle eksempler.


Æble, usn


Pære, conference


Blomme. Kirkes


Gule kirsebær


Abrikos


Skyggemorel

Fruiting

1. jun. 2011

28. maj 2011

Rustik tomatsalat


De to første tomater på min overvintrede Gemini F1 er modne


og blev nydt med en god olivenolie og andagt.



Salad of the first tomatoes

23. maj 2011

Idyl bag havebænken


Her er et eksempel på hvordan en have kan se ud hvis den selv bestemmer.
Bag havebænken, under æbletræet mellem mælkebøtter og skvalderkål er der


Storkenæb


Forglemmigej


Svaleurt

Behind the bench

This is how the garden may look if it is left to itself.

21. maj 2011

Månedens spiseligt fra haven

Da jeg satte mig for at skrive dette indlæg, opdagede jeg at Politiken netop i dag har en artikel om hvor sunde og gode grønne asparges er. De består af ca 90 % vand (dvs. kaloriefattige), indeholder mange fibre (dvs. gode for fordøjelsen), indeholder bl.a. meget andet B- og C-vitaminer (dvs. styrker immunforsvaret).


Det er en staude, den kommer igen og igen. Indsatsen fra haveejerens side begrænser sig til lugning, plukning og nydning.
Lige det med lugningen kan godt være lidt besværligt. Det kan være svært at komme til med hakkejernet mellem de tætte skud. Men - hvis haveejeren kan leve med lidt græs og ukrudt kan aspargesen også.



Lige nu kan vi hente store mængder af grønne asparges ind i køkkenet. Der findes et væld af opskrifter, men selvom vi spiser dem næsten daglig i maj og juni er vi stadig ikke trætte af den helt enkle tilberedning. Skåret i stykker og wokket i olivenolie. Evt. med hvidløg/chili/ingefær. Så kan det næsten ikke blive sundere.

What we eat from the garden this month.

13. maj 2011

Det er tidligt at grave hvidløg op


Ja klart, jeg skal grave det op for at se hvad der foregår dernede. Det var ikke nemt, det har stadig godt fat.
Se så - er der nogen som ved hvad det er? Vi har googlet det, men endnu ikke fundet ud af noget. En sygdom, selvfølgelig.
Jeg synes ikke at det er så sjovt endda.

Garlic disease

Does anybody know what this is?

10. maj 2011

Der sker mystiske ting


Jeg kom gående gennem haven, da jeg pludselig så at et af hvidløgene var ved at synke i jorden. Ved nærmere eftersyn vidste det sig at adskillige løg i samme bed var på vej nedad og nu også et enkelt løg i et andet bed.
Indtil nu er det kun gået ud over hvidløg og der er ikke små jordbunker fra muldvarp eller mosegris. Meget mærkeligt.



Strange things are happening

Some of the garlics are sinking down in the earth. No signs of mole nor vole.

9. maj 2011

Jeg har fået et brev fra Frankrig


En dejlig overraskelse. En ny tomat, Prince Borghese (eller Principe, hvis man tager den italienske version). Ja, altså ny her i mit sortiment. Det er en busket tomat med klaser af små meget kødfulde, dvs. ikke så saftige, frugter. Den skulle være særlig velegnet til at soltørre. Faktisk kan man lade dem sidde på planten og tørre. Det lyder vældig lækkert og tillokkende. Jeg er sikker på at det fint kan lade sig gøre i Frankrig og Italien. Det er nok mere tvivlsomt i vores ustabile somre, men jeg vil da gøre et forsøg.


Jeg vil lige benytte lejligheden til at vise hvordan det går med min overvintrede tomat.
Den er ikke så høj for jeg har bøjet stænglen ned til jorden to gange. Der er tomater på og flere end de to I ser på billedet.



A letter from France

I will try to grow Prince Borghese, a special cultivar for drying in the sun.

7. maj 2011

Æbleblomster på spring


Frugthaven står i fuldt flor. Æbletræerne er blandt de sidste som blomstrer. Så smukke, så smukke.



The apple trees are blooming

So beautiful.

6. maj 2011

Vi bliver ved rabarberne


En blog er smart og kan bruges på flere måder. Jeg ledte efter min rabarber-banan-syltetøjs opskrift i ca 10 min før jeg kom i tanker om at jeg jo havde den her.
Dette syltetøj er simpelthen superlækkert. Jeg fandt opskriften en gang hvor jeg benyttede noget ventetid i en fremmed by til at besøge biblioteket.



More about rhubarbs
This is very delicious

3. maj 2011

Hvor har jeg lyst til en kage


Jeg er så sulten. Og lækkersulten. Det må være alt det havearbejde. De første rabarber er høstet og jeg har bagt rabarber/ingefær/nøddekage. Den er væk nu. Jeg må snart bage en ny.






I am so hungry
Must be all that working in the garden.

1. maj 2011

Indianerbed.


Idéen går ud på at dyrke majs, bønner og agurk i samme bed.
Majs skal fungere som klatrestativ for bønnerne og agurkerne skal sørge for bunddække og deraf mindre fordampning. Hvis det skal være helt efter bogen, skal man starte med at grave lidt jord af, så planterne vokser nede i en fordybning. Lige der har jeg tænkt mig at vælge den lette løsning = ingen gravning.
Her er de sorter jeg har valgt til mit indianerbed.
agurk: beit alpha, burpless tasty green F1,
bønne: feiton preto
majs: røde, blå og forskellige gule majs



Grow like indians

.The idea is to grow corn, beans and cucumber together.

23. apr. 2011

Er artiskokkerne mon gået ud?


Vi har haft nogle store gamle artiskokplanter som er kommet helskindede gennem en del vintre efterhånden. Jeg bruger datid for nu ser det virkelig sløjt ud og det er ved at være svært at bevare troen på at de nok skal komme.
Nu er det at jeg spekulerer på om alle artiskokker i Danmark er døde i denne vinter, eller findes der mon stadig levende eksemplarer?

Dead artichokes?

I wonder if all artichokes in Denmark died this winter.

22. apr. 2011

En forårsmorgenbuket



A spring morning bouquet

21. apr. 2011

Narcisser, her


Det flimrer gult derude.


Jeg har aldrig interesseret mig specielt for påske-pinseliljer. For mig er det noget som pludselig er der og pludselig er de der ikke.


Inspireret af Birgitte har jeg været ude og finde fem forskellige slags.


Det kan måske være lidt svært at se på billederne men der ér fem forskellige slags.


Eller - jeg er ikke sikker på at de er forskellige, måske drejer det sig om krydsninger og muteringer. Senere kommer en pinselilje. Den er sikkert også med i genpuljen.




Narcissus, here

Maybe there are five different kind maybe it’s mutations or hybridizations.

19. apr. 2011

Aubergine, Szechuan


Jeg byttede mig sidste år til nogle auberginefrø hos Laura.
Frøerne er indsamlet af Joy Larkcom i den kinesiske provins Szechuan og bliver nu vedligeholdt i The Heritage Seed Library hvorfra Laura har fået dem.


Frugterne er fra starten blege, og modner til en smuk lilla farve men beholder en smule bleghed i stilkenden.
Planterne var store og kraftige ca 1 meter høje og jeg reserverede et par frugter til frø.
Efter et råd fra Lene fra Toftegårds Gartneri lod jeg frøene blive i frugterne indtil jeg skulle bruge dem. I februar måned lignede de ikke noget man havde lyst til at stikke fingrene i. Så jeg brugte en ske til at grave frøene ud med.


De spirede lystigt og planterne er på nuværende tidspunkt ca 2 cm høje.
Nu er jeg imidlertid blevet lidt usikker på om de her frø er “rene” for jeg har læst i mit lille opslagsværk (Lila Towle, Frøavl til husbehov) at aubergine skal isoleres med 10 m hvis man vil avle frø. Mine har stået lige ved siden af en anden aubergine, machiaw F1.
Én ting er i hvert fald sikker. Det er en aubergine!



Eggplant, Szechuan

Maybe this little plant will turn out to be a Szechuan. But one thing is sure, it’s an eggplant.

14. apr. 2011

En lille hapser fra hegnet


Asparges er tidlige, men humle er endnu tidligere.
Hvis man kikker rigtig godt efter mellem de visne blade er der faktisk mange humleskud.
Det er nyt for mig, jeg har ikke prøvet det før.


I dag blev de blancheret, så de stadig havde bid. Om en uges tid er der sikkert nye skud og de skal bestemt prøves på andre måder også.


A little thing from the hedge
Hop shoots are earlier than asparagus.

10. apr. 2011

Anlægsarbejde


Jeg ved hvor der findes vilde asparges. Alligevel vil jeg gerne have dem i haven for man starter jo ikke lige bilen og kører 25 km for at tilse aspargesene.
De er bestilt hos Gourmetgarage som har importeret fra Italien.
Billedet på posen ligner ikke helt de billeder jeg ellers har set.
Indpakningen lover produktive planter med en meget delikat og værdsat bitter smag. Desuden skulle de kunne vokse hvor som helst.
Planen er at oparbejde et lille eksklusivt aspargessortiment bestående af
grønne asparges, usn
hvide asparges, Dansk Kæmpe
vilde asparges, usn



Construction of an asparagus bed

Now I have green, white and wild asparagus.

5. apr. 2011

Enlig vinbjergsnegl på græs/endnu et forårstegn



Vinbjergsneglen er ikke med på 24-listen. Normalt dukker alle sneglene frem på en regnvejrsdag i slutningen af april/begyndelsen af maj. Denne enlige snegl er meget tidligt på færde.

Edible snail

(What do you call this snail in english) This snail is very early.

3. apr. 2011

Hvad siger I så?

Jeg har i dag i haven set 2 af de 24 forårsbebudere.


Nældens Takvinge og


Hvid Anemone.

What do you think?

Today in the garden I saw Wood Anemone and Small Tortoiseshell.

1. apr. 2011