18/07/2008

Grøftekantsstemning i haven.






















Jeg har indført forskellige vilde planter i haven. Knopurten i håb om at tiltrække stillids. Det er så hyggeligt en vinterdag pludselig at få øje på en lille flok brogede stillidser, som behændigt klatrer rundt i de visne stængler og trækker frø ud.
At humlebien så også ynder knopurt er en ekstra gevinst.

16/07/2008

Salatskålen netop nu.














Snackpeber. Hannes.
Squash. Gold rush F1.
Tomat. Chair de boeuf.
Basilikum. Foglie di lattuga.

14/07/2008

Melonmylder.




Der er et sandt mylder af meloner nu. Jeg kan skelne 3 forskellige typer.

13/07/2008

Hvad koster en pose gulerødder?


Underforstået hvorfor gøre sig så megen ulejlighed med noget så simpelt som gulerødder, hvorfor gå så meget op i om de spirer eller ej.
Fordi der er himmelvid forskel, både i duft og smag, mellem en pose købe-gulerødder, om den er nok så økologisk, og friske sprøde gulerødder fra haven. Det gælder alle afgrøder. Hver gang vi udgår for et eller andet, bliver jeg endnu en gang mindet om hvor utrolig meget bedre grønsager fra egen have smager.
Billedet viser Napoli F1. Det er anden afgrøde. Første afgrøde var Sugarsnax F1.
Siden kommer både hvide, gule, lilla og flere orange rødder.

10/07/2008

Farver på bloggen.


Jeg synes at der mangler lidt farve i alt det grønne. Jeg havde store planer om alle mulige blomster til at lyse op og tiltrække insekter i urtehaven. Sådan skulle det ikke gå. Her er det dog lykkedes mig at frembringe et sammensurium af nigella og forskellige morgenfruer.

09/07/2008

Vandspinat. Ipomoea aquatica.


Vandspinat, íkke at forveksle med tragtsnerle, ipomoea violacea, som er euforiserende.
Vandspinat er en af de varmekrævende asiatiske grønsager. Den kan udmærket dyrkes på vore breddegrader. Hvis man giver den lidt ekstra opmærksomhed har man en skær-og-kom-igen afgrøde fra juli og fremefter.
Jeg har forkultiveret og plantet ud under plastiktunnel. Nu er det ikke sådan at hele haven er dækket af plastik. Jeg har kun én tunnel. Under den vokser både l’agretto og vandspinat. Jeg har lagt græsafklip mellem planterne og givet dem rigeligt med vand og brændenældesuppe.


Jeg har skåret af ca 5 cm over jorden og regner med at kunne høste et par gange til i løbet af sommeren.


Wokkede med f.eks. frisk ingefær, hvidløg og chili er vandspinat et dejligt tilbehør til ris.

Kilde: Lena Israelsson: Din orientalske køkkenhave.

07/07/2008

Solbær med vanille og sødskærmkapsler


Jeg har lavet dette syltetøj inspireret af Nordens Køkken.
250 g solbær, 150 g sukker, lidt vanille, 3 sødskærmkapsler.
Opskriften er hjemmelavet og blev rettet til undervejs. Jeg har brugt 3-dages modellen og måtte tilsætte noget vand undervejs, da jeg ikke synes at bærrene saftede nok. I det hele taget var solbærrene ikke særlig store eller saftspændte og en del var allerede tørret ind på busken. Det var lige akkurat til at finde sødskærmkapsler som stadig var grønne.
Jeg må sige, at jeg kan faktisk hverken smage vanille eller sødskærm. Ved nærmere eftertanke smager solbær jo så kraftigt at der nok skal stærkere krydderier til, hvis det skal smage igennem. Man kunne prøve solbær i chili-honning. Det må blive til næste år.

05/07/2008

L’agretto/roscano/salsola/barba di frate


L’agretto er en af de ting jeg faldt for i gourmetgarages katalog. Beskrivelsen af l’agretto som svær at få fat i, lav spireprocent, frøene umulige at gemme kunne jeg slet ikke stå imod. Det hjalp selvfølgelig også at den har en vidunderlig smag og passer godt til fisk.
Den måtte jeg prøve.
Til gengæld viser den sig at være nem at dyrke!
Jeg har haft den under mine små plastiktunneller, men jeg tror egentlig ikke at det er nødvendigt.


Opskriften på Spaghetti alla barba di frate kommer fra Gourmetgarages side.

Spaghetti alla barba di frate 
4 personer
400 g spaghetti
2 buntar agretto/barba di frate
200 g ricottaost
olivolja
2 msk pinjekärnor
salt och peppar



Rensa agretto och låt sjuda i några minuter i kokande vatten.
Koka spaghettin al dente i saltat vatten. Häll ner spaghettin i en stor skål ochj blanda med olivolja, barba di frate, ricottaost, nymalen svartpeppar.



Nemt og hurtigt og smager dejligt mildt og sprødt.

03/07/2008

Skovjordbær med mynte og sort peber.


Opskriften kommer fra Christine Ferbers "Mes Confitures" via Clotildes blog Chocolate&Zucchini
Jeg har brugt 250 g jordbær og sukker på øjemål.
Clotilde har forenklet lidt. Det samme har jeg.

1. dag: Frugt og sukker blandes og stilles køligt.
2. dag: Frugt og sukker varmes op til kogepunktet, køles af og stilles køligt.
3. dag: Saften sies fra og koges ind i ca 10 min. Derefter tilsættes frugten, 2 finthakkede mynteblade, 2 sorte peberkorn som er knust med skaftet af en kniv. Det koger til passende konsistens. Clotilde brugte en tallerken som havde været i fryseren til geleringsprøve. Jeg tog det på fornemmelsen.
Hældes på klargjorte glas. Hos mig vil det sige: vaskede, skyllede i vand, skoldede, skyllede i cognac.
Resultat: Et meget intenst syltetøj med tydelig smag og duft af mynte og peber. Supergodt på græsk yoghurt.

02/07/2008

Kartoffelpizza


Jeg har brugt de sidste af de tidlige kartofler, tynde skiver frisk hvidløg, kapers af ramsløg, efter et tip om at kapers er godt på pizza, olivenolie og parmesan.
Det lyder ikke af noget særligt, ser ikke ud af noget særligt, men det er det. Simpelt, men meget godt. Når der er kartoffelpizza, er jeg i stor fare for at spise for meget.

01/07/2008

Melon. Cucumis melo.


Nu er det helt sikkert en melon og ikke bare en hunblomst. Jeg er meget stolt af min første melon.